Gå direkt till textinnehållet
Ewa Andersen, vd Sparbankernas Riksförbund. Foto: Sparbankernas Riksförbund

»Roligt att ro avtalet med Swedbank i hamn«

Hallå där, Ewa Andersen vd på Sparbankernas Riksförbund, som slutar som vd i sommar.

Du har arbetat som vd sedan 2016. Hur ser en dag ut på jobbet?

–Jag arbetar med allt som har med samarbetsavtalet med Swedbank att göra. För min del handlar det mycket om avtalsfrågor eftersom vi har mycket outsourcat till Swedbank. En stor del av min dag går till kontakter med myndigheter, Riksbanken och olika företrädare för regeringen och riksdagen. Jag försöker få beslutfattare att förstå vilka frågor som är viktiga för sparbankerna.

–Jag jobbar även mycket med vår motsvarighet i Europa, ESBG (European Savings Bank Group) i Coordination Committee i Bryssel, och sitter i styrelsen för världsorganisationen för spar- och retailbankerna runt om i världen WSBI (World Savings banks institute).

Hur har ditt arbete förändrats under de här åren?

–Vi har överösts med nya regelverk i takt med att omvärlden förändras. Många regler är sprungna ur tidigare kriser och det enda vi vet är att nästa kris inte ser likadan ut. Digitaliseringen har haft en stor påverkan och det är sparbankerna som driver den finansiella infrastrukturen utanför storstäderna. Digitaliseringen är därför oerhört viktig, men det är inte detsamma som att göra allt automatiskt för det måste också bli personligt.

Vad har varit roligast?

–Vi skrev ett nytt samarbetsavtal med Swedbank förra året och det var väldigt roligt att ro det i hamn. Att nå framgångar med politiker och kontakterna med olika beslutsfattare är väldigt givande för mig själv, men framför allt för sparbankerna.

Något du brinner extra för?

–Jag har jobbat mycket för att få en proportionalitet i regelverken. För det är inte rimligt att en liten sparbank någonstans i Sverige har exakt samma krav som en stor multinationell bank. Där har vi nått framgångar framför allt via Bryssel.

Du har mycket på ditt bord som vd. Kommer det bli tomt när du slutar i augusti och går i pension?

–Det är viktigt att ha mål i livet och det har jag alltid strävat efter. Jag längtar inte efter att sluta jobba, men längtar efter att ge mig ut på en sedan länge planerad världsomsegling.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord