
Eva Trouin går från storbank till fintech: »Ska göra oss ett namn i branschen«
Eva Trouin lämnar Swedbank och blir ny vd i investmentbolaget Moank Fintech Group. Bolagsköp och att starta bolag på egen hand kommer vara en viktig del i strategin, samtidigt som den befintliga affären ännu har mycket kvar att ge. »Ambitionen är inte att ha den största stocken, utan det viktiga är att vi får ut full effekt av vår teknik«, säger hon till Finansliv.
Eva Trouin har tillträtt som ny vd i Moank Fintech Group, ett investmentbolag med fokus på investeringar i fintechbolag. Hon har tidigare ett förflutet som Sverigechef på nätmäklaren Nordnet och från olika roller inom Swedbank. Närmast kommer hon från en roll som ansvarig för kundinsikter på storbanken.
– Det känns väldigt spännande. Det som motiverade mig att ta det här uppdraget är att det är ett starkt team och det finns en hög kvalitet i tekniken i botten. Det kanske låter lite torrt och tråkigt, men har man varit i branschen i många år så vet man att det som ofta hämmar när man vill vara innovativ är att tekniken inte är tillräcklig bra. Men tekniken och kompetensen finns här, säger hon till Finansliv.
Vad blir viktigast den första tiden?
– Mitt första och primära jobb är att sätta mig in verksamheten och se hur vi kan optimera där vi är. Vi är inne på områden som har en väldigt adresserbar marknad och där det finns mycket kvar att växa i befintlig affär. Man ska vara smart när man växer, kan vi växa där vi står så ska vi se till att realisera det först.
Moank Fintech Group i korthet
Moank Fintech Group, tidigare Credit Opportunity One AB, är ett investmentbolag med fokus på investeringar i fintechbolag. I bolagets portfölj finns i dag tre bolag: Moank AB med inriktning på konsumentlån och sparkonto, Fimento Pay som fokuserar på checkout-lösningar för företag och ett SaaS-bolag som tillhandahåller en molnbaserad mjukvaruplattform för finansiella tjänster.
Att gå från storbank till fintech, var det en viktig del bakom bytet?
– Ja, det var en del av helheten. När jag jobbade på Nordnet var det väldigt entreprenörsdrivet, och det saknade jag lite på Swedbank. Det finns otroligt många bra människor i Swedbank men det är annorlunda att sitta i en stor koncern, särskilt med de utmaningar som banken haft de senaste åren.
– Samtidigt kände jag att jag skulle kunna få stor användning av den kunskap och erfarenhet som jag fått från de större koncernerna för att skala och växa ett bolag av den här storleken.
Vad har du för förväntningar på jobbet?
– Målet är att vi ska växa kontrollerat och hållbart, men relativt snabbt. Ambitionen är inte att ha den största stocken, utan det viktiga är att vi får full effekt av den teknik vi har i botten.
– Samtidigt får vi inte glömma att vi är ett finansiellt institut. Alla som jobbar med det vet att det är mycket rapportering som kommer till, vilket kan stjälpa ett mindre bolag om det inte hanteras effektivt. Sedan är koncernen ännu relativt okänd, så en del i jobbet blir också att synas och att göra oss ett namn i branschen.
Värderingarna har kommit ned rejält bland fintechbolag i år, vad ser ni för investeringsmöjligheter?
– Det finns en hel del bolag som värderas till attraktiva nivåer. Jag skulle inte kalla det stålbad, men branschen har skakats om där Klarna sticker ut. Sen är det inte säkert att vi alltid kommer köpa bolag, utan vi kan också använda vår teknik och starta dem själva om vi ser potentialen i marknaden.
– Däremot finns det nu mycket kompetens i marknaden. Jag skulle inte säga att det är lätt att få tag på talang, men vi ser en viss ökning i tillgängligheten bland personer, det finns ett intresse att röra på sig i marknaden.
Hur tror du att bolaget kommer att se ut om 12 månader?
– Jag är rätt övertygad att vi kommer ha utökat, eller är på väg, att utöka med fler vertikaler och bolag. Jag tror också vi har en betydligt större affär i de befintliga bolagen samt har fått in ett flertal större kunder och att det finns en högre kännedom om oss som bolag.