Gå direkt till textinnehållet
Johan Javeus, SEB. Foto: Oskar Omne

»Facebooks planer blev den stora väckarklockan«

Nyheter Facebook meddelade nyligen att planerna på den digitala valutan Diem läggs ned. SEB:s chefsstrateg Johan Javeus tror nu att fler techbolag kommer att lägga eventuella kryptoplaner på is.»Segmentet mitt emellan där Diem skulle ha funnits ser ut att bli ganska tomt«, säger han.

I förra veckan kom beskedet att Meta (tidigare Facebook) skrotar planerna på den digitala valutan Diem och säljer de immateriella rättigheterna till den amerikanska banken Silvergate Capital. Anledningen är att Diem inte lyckats få nödvändiga tillstånd från myndigheter.

”Trots positiv feedback kring nätverkets design har det ändå blivit tydligt efter dialog med myndigheter att projektet inte kan fortsätta. Som ett resultat av det var den bästa vägen framåt att sälja Diems tillgångar”, säger Diems vd Stuart Levey i en kommentar.

Enligt SEB:s chefsstrateg Johan Javeus kom beskedet inte som någon större överraskning.

– Det har blivit alltmer klart att det varit omöjligt att få nödvändiga tillstånd och godkännanden som har krävts av myndigheter. Därför är det nog inte heller många som är förvånande att det här går i graven, säger han.

Facebook gick ut med planerna kring Libra 2019, och hade till en början uppbackning från tungviktare som Paypal, Visa, Mastercard och Stripe. Tanken var att skapa en global digital valuta baserat på en korg av underliggande statsvalutor. Valutan skulle rullas ut till miljarder användare och vara startklar 2020.

Facebooks högtflygande planer stötte dock snabbt på motstånd från reglerare och en efter en hoppade bolagen av. I december 2020 bytte Libra namn till Diem i ett försök att tvätta bort Facebook-kopplingen, och skalade samtidigt ned strukturen till en dollaruppbackad stable coin.

Lanseringen av Diem har varit en stor huvudvärk för centralbankerna, enligt Johan Javeus. Beskedet att valutan läggs ned ändrar nu spelplanen på betalmarknaden till centralbankernas fördel som köper sig tid att utveckla egna digitala valutor.

– Facebooks planer blev den stora väckarklockan för centralbankerna att de potentiellt skulle riskera att förlora kontrollen över betalningsmedlet. Innan dess var kryptovalutor inget som var nära att bli ett allmänt använt betalmedel. Libra blev det som potentiellt skulle kunna ändra på det, med stor risk att traditionella valutor hade fått se sig bli omsprungna, säger han.

Den regulatoriska återvändsgränden innebär ett hårt slag mot Facebook, men även mot andra techbolag som tittat närmare på privata valutor.

Johan Javeus påpekar att andra techbolag har följt utvecklingen runt Diem nära. Hade Facebook fått nödvändiga godkännanden hade också fler bolag följt efter.

– När det inte blev så gick nog också alla andra sådana planer i graven. Framöver kommer det att bli tydligare gräns mellan vanliga valutor och oberoende kryptovalutor. Segmentet mitt emellan där Diem skulle ha funnits ser ut att bli ganska tomt, säger Johan Javeus.

Kryptofondförvaltaren Erik Wall (Arcane Crypto) menar att centralbankerna sannolikt dragit en lättnadens suck över att inte behöva konkurrera med techjättarnas mynt inom en snar framtid. Samtidigt är inte heller han förvånad över de skrotade Diem-planerna. Han pekar på att intresset för Facebook-valutan minskat betydligt sedan omfånget förminskades till en stable coin med USA-dollarn som underliggande.

”Från kryptomarknadens håll har det överlag funnits två sätt att se på Facebooks ambitioner. Å ena sidan var det välkommet att Facebook skulle dela bördan att behöva introducera den stora massan till hanteringen av privata nycklar, å andra sidan är det ett bevis på att söka myndighetstillstånd när man vill skapa globala privata pengar är en regulatorisk återvändsgränd.”, säger Erik Wall i en kommentar.

Riksbankens förste vice ordförande Cecilia Skingsley uttryckte nyligen oro över hårdare press på centralbanker från kryptovalutor och privata digitala valutor som Facebooks Diem.

– Det kommer vara den stora matchen de kommande åren. Det är krypto och stable coins på ena sidan och fiat-valutor på den andra, sa Cecilia Skinglsey till Finansliv i höstas i ett längre reportage om statliga e-valutor.

Finansliv har sökt Cecilia Skingsley, som har avböjt att kommentera.

Silvergate Capital, köparen av Diem, planerar att använda tekniken för att lansera en egen stable coin till årsskiftet, enligt CNBC.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord