Gå direkt till textinnehållet

Får du digital åksjuka?

Vi tillbringar mycket tid, mer och mer, framför datorskärmen och mobilen. Nu har forskare i USA och Storbritannien har kommit fram till att mellan 50 och 80 procent av befolkningen kan drabbas av en sorts åksjuka när de ser saker som rör sig på en skärm.

Om du ofta känner dig illamående, yr eller har huvudvärk kan det alltså bero på digital åksjuka. Det skriver webbskribenten Mikael Markander på MacWorld.

Det är alltså inte stress, magproblem eller svindel som gör att du drabbas av digital åksjuka, eller cybersjuka som det också kallas. Utan helt enkelt en åksjuka som uppstår när informationen från olika sinnen inte stämmer överens. Balanssinnet hämtar information från många olika håll, och när man upplever rörelse fast kroppen är stilla blir det en krock i hjärnan och du kan bli yr eller illamående.

Text: BrittMari Lantto

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord