Gå direkt till textinnehållet

Smarta kläder – snart kan din tröja hålla koll på hur du mår

Arbetsmiljökartläggning med hjälp av kläderna? Snart kan det bli verklighet.

Forskare på KTH i Stockholm arbetar på att få fram klädesplagg som kan registrera blodtryck, hålla koll på puls och hjärtrytm, liksom att mäta rörelsemönster och belastningar på kroppen. Med hjälp av dessa mätningar ska de gå att se om personens stressnivåer är för höga, om det finns rörelser som kan orsaka belastningsskador eller hur mycket personen står respektive sitter under en dag.
– Enklare varianter som främst används för att mäta stress finns nog färdiga om två, tre år, säger Kaj Lindecrantz, professor i medicinsk tekik, till tidningen Du&Jobbet.
Inom den tidsrymden räknar forskarna också med att kunna mäta risker i vissa arbetsmoment, via till exempel handledsrörelser. Kläder för kompletta helkroppsmätningar kommer nog att ta uppemot tio år att utveckla, tror forskarna.

Vad som behöver göras är att väva in ytterst tunna sensorer i tyget. De skickar sedan signaler vidare med trådlös teknik eller bluetooth till ett USB-minne. Signalerna tolkas sedan i datorn med hjälp av specialdesignade program. Stressnivåer kan avläsas genom bland annat hjärtrytmen.
– Den här tekniken kan ge oss mycket bättre verktyg för att på allvar identifiera arbetsmoment och situationer som kan leda till belastningsskador och stressjukdomar, säger Jörgen Eklund, professor och forskare på enheten för ergonomi på KTH, till Du&Jobbet.

Text: Åsa Berner

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord