Smarta kläder – snart kan din tröja hålla koll på hur du mår

Smarta kläder – snart kan din tröja hålla koll på hur du mår

Arbetsmiljökartläggning med hjälp av kläderna? Snart kan det bli verklighet.

Forskare på KTH i Stockholm arbetar på att få fram klädesplagg som kan registrera blodtryck, hålla koll på puls och hjärtrytm, liksom att mäta rörelsemönster och belastningar på kroppen. Med hjälp av dessa mätningar ska de gå att se om personens stressnivåer är för höga, om det finns rörelser som kan orsaka belastningsskador eller hur mycket personen står respektive sitter under en dag.
– Enklare varianter som främst används för att mäta stress finns nog färdiga om två, tre år, säger Kaj Lindecrantz, professor i medicinsk teknologi, till tidningen Du&Jobbet.
Inom den tidsrymden räknar forskarna också med att kunna mäta risker i vissa arbetsmoment, via till exempel handledsrörelser. Kläder för kompletta helkroppsmätningar kommer nog att ta uppemot tio år att utveckla, tror forskarna.

Vad som behöver göras är att väva in ytterst tunna sensorer i tyget. De skickar sedan signaler vidare med trådlös teknik eller bluetooth till ett USB-minne. Signalerna tolkas sedan i datorn med hjälp av specialdesignade program. Stressnivåer kan avläsas genom bland annat hjärtrytmen.
– Den här tekniken kan ge oss mycket bättre verktyg för att på allvar identifiera arbetsmoment och situationer som kan leda till belastningsskador och stressjukdomar, säger Jörgen Eklund, professor och forskare på enheten för ergonomi på KTH, till Du&Jobbet.

Text: Åsa Berner

publicerad
13 november 2015
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram