FI ger miljonböter för överträdelser
Sanktionsavgifterna duggar tätt från Finansinspektionen. Betaltjänstbolaget Loomis, Svenska kyrkans tjänstepensionsförening och Nasdaq får alla betala mångmiljonbelopp. I Nasdaq Stockholms fall är avgiften 100 miljoner kronor.
Efter avslutade undersökningar ger Finansinspektionen Loomis, Svenska kyrkans tjänstepensionsförening och Nasdaq både anmärkningar och sanktionsavgifter.
FI har undersökt hur Loomis följer penningtvättsregelverket. Undersökningen kom fram till att det har funnits brister i den allmänna riskbedömningen, som är av central betydelse för arbetet med att förhindra penningtvätt. Även riskbedömningar av kunder har varit bristfälliga.
Under undersökningsperioden har Loomis hanterat kontantinsättningar på 11,7 miljarder kronor från utländska banker och inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att kontrollera varifrån de kommer.
-Loomis, som har en central roll i kontanthanteringskedjan i Sverige, har överträtt vissa centrala bestämmelser i penningtvättslagen under en period som inte varit kortvarig. Därför är det motiverat att ge företaget en kännbar sanktionsavgift, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI, i en kommentar.
Enligt beslutet får Loomis får en sanktionsavgift på 40 miljoner kronor och en anmärkning.
FI har undersökt om Svenska kyrkans tjänstepensionsförening har följt externa och interna regler i samband med en utökning av en fastighetsinvestering som skedde vid årsskiftet 2021/22. FI:s bedömning är att ”föreningens interna regelverk om hantering av investeringsrisk har saknat en sådan risktoleransgräns som tjänstepensionsföreskrifterna kräver och att föreningen genom att inte ställa upp en sådan gräns har överträtt 8 kap. 20 § 2 tjänstepensionsföreskrifterna”.
Myndigheten pekar vidare på att om det interna regelverket hos ett tjänstepensionsföretag har brister innebär det att de nuvarande och framtida pensionärerna inte får det skydd som tillsynsregleringen var tänkt att ge.
FI anser ”att en sanktionsavgift om 5 miljoner kronor är proportionerlig och väl avvägd med hänsyn till att föreningens regelöverträdelse är av måttlig allvarlighetsgrad”, enligt beslutet.
Högsta sanktionsavgiften får Nasdaq Stockholm på 100 miljoner kronor.
FI har undersökt om Nasdaq underlåtit att anmäla misstänkt insiderhandel och därigenom åsidosatt sina skyldigheter enligt artikel 16.1 i marknadsmissbruksförordningen. Myndigheten har även undersökt om ett finansiellt instrument tagits upp till handel, varigenom handel med instrumentet inletts, innan det fanns ett godkänt och registrerat prospekt hos FI och prospektet hade offentliggjorts.
Undersökningarna visar ”att det i samband med de fyra bolagshändelserna har funnits brister i hur Nasdaq Stockholm har bedrivit den handelsövervakning som ska förhindra, upptäcka och rapportera insiderhandel. Det framkommer också att Nasdaq Stockholm har inlett handel med finansiella instrument i strid med regelverket vid två tillfällen”.
FI bedömer att ”överträdelserna har varit sådana att det finns skäl att ingripa mot Nasdaq Stockholm. De är dock inte så allvarliga att det finns skäl att återkalla börsens tillstånd eller ge börsen en varning. Inspektionen ger därför Nasdaq Stockholm en anmärkning i förening med en sanktionsavgift på 100 miljoner kronor”, enligt beslutet.