Gå direkt till textinnehållet
Swedbank hakar inte på Nordea i priskriget.
Swedbank hakar inte på Nordea i priskriget.

FI granskar Swedbank efter toppchefernas fastighetsaffärer

Finansinspektionen har inlett en granskning av Swedbanks hantering av intressekonflikter. Detta efter de uppmärksammade fastighetsaffärer som två av bankens toppchefer gjort.

Swedbanks finanschef Göran Bronner och den tidigare chefen för affärsområdet stora företag och institutioner Magnus Gagner Geeber fick i höstas hård kritik för de fastighetsaffärer de gjort i det egna bolaget Mabro. De två har dessutom gjort fastighetsaffärer med bankens kunder. Gagner Geeber blev i mitten av december uppsagd från sin tjänst på Swedbank.

Finansinspektionen har nu inlett en granskning av Swedbanks hantering av fastighetsaffärerna, skriver i dag Dagens industri, som också avslöjade affärerna.
– Vi har begärt in information och granskar om banken har efterlevt de interna och externa reglerna som är kopplade till intressekonflikter, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på FI, till Di.

Swedbanks kommunikationschef Cecilia Hernqvist har tidigare sagt att banken inte har några regelverk för att man måste ansöka om att få investera sina privata medel på ett visst sätt, med anledning av Bronners och Gagner-Geebers investeringar. Något som bankens anställda reagerade emot enligt Di, eftersom det går stick i stäv med det de får lära sig på bankens internutbildning inom etik.

Följande exempel ska enligt tidningen ha förekommit på internutbildningen:
”Du arbetar på en företagsavdelning. En av dina vänner som äger en fabrik har erbjudit dig en större aktiepost i hans företag. Det kommer att vara en ren finansiell placering och du kommer inte att vara inblandad i den dagliga verksamheten. Du har kunder i samma bransch och har därför en bra kunskap om industrin. Hur ställer du dig till erbjudandet?”
Svaret på frågan är att den anställda bör tacka nej till förslaget, detta trots att det enbart rör sig om en finansiell placering.
”Det är en rött ljus-situation. Du kan inte acceptera erbjudandet. Det finns en uppenbar risk att dina andra företagskunder kommer att uppfatta detta som en intressekonflikt. Din opartiskhet kan komma att ifrågasättas om du blir aktieägare”, lyder svaret enligt Di.

Text: Åsa Berner

 

 

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord