FI granskar Swedbank efter toppchefernas fastighetsaffärer
Swedbank hakar inte på Nordea i priskriget.

FI granskar Swedbank efter toppchefernas fastighetsaffärer

Finansinspektionen har inlett en granskning av Swedbanks hantering av intressekonflikter. Detta efter de uppmärksammade fastighetsaffärer som två av bankens toppchefer gjort.

Swedbanks finanschef Göran Bronner och den tidigare chefen för affärsområdet stora företag och institutioner Magnus Gagner Geeber fick i höstas hård kritik för de fastighetsaffärer de gjort i det egna bolaget Mabro. De två har dessutom gjort fastighetsaffärer med bankens kunder. Gagner Geeber blev i mitten av december uppsagd från sin tjänst på Swedbank.

Finansinspektionen har nu inlett en granskning av Swedbanks hantering av fastighetsaffärerna, skriver idag Dagens industri, som också avslöjade affärerna.
– Vi har begärt in information och granskar om banken har efterlevt de interna och externa reglerna som är kopplade till intressekonflikter, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på FI, till Di.

Swedbanks kommunikationschef Cecilia Hernqvist har tidigare sagt att banken inte har några regelverk för att man måste ansöka om att få investera sina privata medel på ett visst sätt, med anledning av Bronners och Gagner-Geebers investeringar. Något som bankens anställda reagerade emot enligt Di, eftersom det går stick i stäv med det de får lära sig på bankens internutbildning inom etik.

Följande exempel ska enligt tidningen ha förekommit på internutbildningen:
”Du arbetar på en företagsavdelning. En av dina vänner som äger en fabrik har erbjudit dig en större aktiepost i hans företag. Det kommer att vara en ren finansiell placering och du kommer inte att vara inblandad i den dagliga verksamheten. Du har kunder i samma bransch och har därför en bra kunskap om industrin. Hur ställer du dig till erbjudandet?”
Svaret på frågan är att den anställda bör tacka nej till förslaget, detta trots att det enbart rör sig om en finansiell placering.
”Det är en rött ljus-situation. Du kan inte acceptera erbjudandet. Det finns en uppenbar risk att dina andra företagskunder kommer att uppfatta detta som en intressekonflikt. Din opartiskhet kan komma att ifrågasättas om du blir aktieägare”, lyder svaret enligt Di.

Text: Åsa Berner

 

 

 

 

publicerad
8 januari 2016
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv #9, hos våra prenumeranter på fredag ⭐️
Nästa vecka är det dags för #finanslivsfrukost om #vettochetikett och det finns några platser kvar! Boka på Finansliv.se(länk i bio) ☕️
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Den 19 november bjuder vi in till #finanslivsfrukost om vett och etikett i arbetslivet! ☕️Etikettexperten Annmarie Palm föreläser. Boka din plats nu! Länk i bion. #finansliv #vettochetikett
”Vad som är positivt? Här kanske man ska svara att man ska träffa nya kolleger och utbyta erfarenheter, men vet har tid med det??” —En av de tillfrågade i vår undersökning om aktivitetsbaserade kontor. Läs mer i nya Finansliv! #finans #finansbranschen #kontor #aktivitetsbaserat #aktivitetsbaseradarbetsplats
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
Följ @Finansliv på Instagram