Gå direkt till textinnehållet
SEB. Foto: Jonas Eng

Finanscheferna ser ljusare på framtiden

Svenska finanschefer har en ljusare syn på framtiden än i höstas när det gäller affärsmöjligheter och finansiella utsikter. Kostnadsreducering är dock fortsatt högsta prioritet, enligt en undersökning från Deloitte och SEB.

Andelen finanschefer som ser positivt på affärsmöjligheter de kommande sex månaderna ökar till 24 procent, från 20 procent i höstas.  Andelen finanschefer som tror på en ogynnsam utveckling uppgår också till 24 procent och 52 procent tror på en genomsnittlig utveckling. Det visar en undersökning som Deloitte och SEB har gjort.

–De flesta branscher ligger samlade kring att läget ses som genomsnittligt. De branscher där fördelningen lutar åt det mer negativa hållet är transport, konsumentprodukter och bostadsbyggare, vilket inte är särskilt förvånande givet geopolitiska risker och ett fortsatt svårt läge för konsumenter och bostadsköpare, säger Robert Bergström, partner på Deloitte i en kommentar.

I undersökningen uppger 57 procent av finanscheferna att kostnadsreducering är högsta prioritet. Därefter rankas organisk tillväxt och åtgärder för att förbättra kassaflödet högst. Finanscheferna anser också att den mest betydande risken är utebliven ekonomisk tillväxt och många upplever att det är fortsatt utmanande att få tag på kvalificerad personal. Risker kopplade till penningpolitik och räntor minskar i senaste undersökningen.

Vidare har  utlåningsviljan förbättrats sedan i höstas och uppgår till 40 procent mot 23 i höstas, men det är fortsatt sämre än snittvärdet sedan 2014, på 56 procent. Sannolikheten för obestånd har minskat, även om den fortfarande befinner sig på en högre nivå än normalt.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord