Gå direkt till textinnehållet
Klarnas huvudkontor.
Klarnas huvudkontor. Foto: Tor Johnsson

Finansförbundet drar tillbaka skadeståndskrav mot Klarna

Finansförbundet drar tillbaka sin yrkan om skadestånd mot Klarna, efter att parterna nått en överenskommelse. Uppgörelsen ska leda till ökad insyn i eventuella framtida omorganisationer, enligt Ulrika Boëthius som är ordförande i Finansförbundet.

Det var tidigare i somras som fackförbunden Finansförbundet och Unionen kallade Klarna till förhandling för brott mot medbestämmandelagen, mbl. Bakgrunden är att Klarna inte informerat i förväg om bolagets omorganisation där 700 anställda fick gå.

Nu är förhandlingarna mellan Finansförbundet och Klarna avslutade och parterna har nått en överenskommelse.

Överenskommelsen ska ge mer insyn i »Klarnas eventuella framtida omorganisationer, förhandsinformation och delges rapportering i god tid«, skriver Finansförbundet i ett pressmeddelande.

Betalbolaget ska även löpande informera förbundet om riktlinjerna för personalpolitiken och om hur verksamheten går både ekonomiskt och produktionsmässigt.

Beskedet betyder att förbundets yrkan om skadestånd dras tillbaka.

– Det är ett realistiskt steg i rätt riktning som ger faktisk förändring i form av trygghet för medlemmarna. För Finansförbundet är det av större värde än en summa pengar, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius som ser överenskommelsen som ett första steg till närmare dialog mellan parterna.

– Det är det man vill uppnå när man hotar med skadestånd. Det som skedde med omorganisationen är inte okej, men nu vill vi ha det på ett annat sätt och det vi har kommit överens om, så jag är nöjd och det känns bra.

Finansförbundet och Unionen har hållit separata förhandlingar med Klarna. Förhandlingarna mellan Unionen och Klarna är ännu inte avslutad där yrkan om skadestånd kvarstår.

Nyligen kom uppgifter att Klarna kan ha begått ytterligare ett mbl-brott där omplacerade anställda har pressats att tacka ja eller nej innan frågan hade förhandlats. Enligt Ulrika Boëthius finns i dagsläget inga planer på ytterligare åtgärder kopplat till det, utan ser överenskommelsen som ett svar på de fel som begåtts i omorganiseringen hos Klarna.

Har förhandlingarna tagit er närmare en diskussion om kollektivavtal på Klarna? 

– Där har vi inte kommit framåt, utan företaget tar ett litet steg med den här överenskommelsen genom att ha en dialog med fackliga representanter. Det är bra, men sen naturligtvis tycker vi som fackförbund att alla företag ska ha ett kollektivavtal. Det är vår utgångspunkt att även Klarna ska ha det i framtiden.

Ett arbete pågår nu för att få facklig representation genom kontaktombud eller klubb på Klarna, enligt förbundet.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord