Gå direkt till textinnehållet
Ulrika Boëthius
Ulrika Boëthius

Finansförbundet ökade antalet medlemmar

Medlemsantalet ökade med 1,3 procent under 2023. Tuffare tider på arbetsmarknaden och den uppmärksammade Teslakonflikten har bidragit till ett ökat intresset för facket, tror Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.  

Antalet medlemmar i Finansförbundet ökade med 386 personer under 2023 och uppgick till 30 191 medlemmar i december. Medlemsantalet har därmed ökat med 1,3 procent jämfört med samma månad året innan.

– Det har svängt upp och ner. Antalet medlemmar minskade under åren 2017–2019 och under första pandemiåret ökade antalet igen. Sedan minskade det 2022 och under 2023 är det upp igen, säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.

Uppgången 2023 är större än vad nedgången var och Ulrika Boëthius hoppas och tror att den nedåtgående trenden är bruten.

– Vi ser en liknande utveckling hos många andra fackförbund. Det finns även glädjande siffror i en aktuell förtroendeundersökning där medborgarna tyckt till. Från en bottennotering 2016 har förtroendet för fackförbund ökat rejält. Bara Ikea och Systembolaget har högre förtroende än facket vid en jämförelse mellan företag.

Tuffare tider på arbetsmarknaden gör att fler börjar oroa sig för sin anställning, enligt Ulrika Boëthius. Hon tror även att den uppmärksammade Teslakonflikten och arbetsplatsolyckorna förra året har bidragit till ökat intresset för facket.

–Det har skrivits mycket om arbetsplatsolyckor och Teslakonflikten. I samband med konflikten har fler fått kunskap om den svenska modellen. Här i Norden har vi en annan arbetsmarknadsreglering som skiljer sig från övriga världen. I Sverige har vi särklass lägst andel konflikter på arbetsmarknaden och väldigt få strejkdagar. Det tilltalar nog många.

I januari 2024 blev 600 Klarnaanställda medlemmar i Finansförbundet, vilket innebär ett rejält tillskott av medlemmar under 2024.

Finns det fler liknande företag som saknar kollektivavtal?

– Ja, vi har uppvaktat både Avanza och Carnegie i många år för att de borde absolut ha kollektivavtal. Här hoppas vi på en Klarnaeffekt, men än så länge har de inte blivit intresserade.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord