Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Akademikerförening bildad på Klarna

Akavias och Sveriges Ingenjörers medlemmar har bildat en akademikerförening på Klarna. De lokalt förtroendevalda företräder 250 medlemmar.

Klarna omfattas sedan årsskiftet av kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer, Akavia och Finansförbundet. Nu är det klart att Akavias och Sveriges Ingenjörers medlemmar bildat en Akademikerförening på Klarna. Det innebär att de lokalt förtroendevalda har mandat att företräda 250 Saco-medlemmar på företaget, i förhandlingar och samverkan.

– Som ett världsledande bolag, grundat i Sverige, har Klarna visat vägen för andra genom att visa hur den svenska modellen är en bra modell för att reglera villkoren på arbetsmarknaden. Vi är mycket glada över bildandet av en Akademikerförening på Klarna, det skapar förutsättningar för fördjupad dialog mellan medarbetarna och företagsledningen, säger Akavias förhandlingschef Mikael Andersson i ett pressmeddelande.

Cirka 500 Klarna-anställda har blivit medlemmar i Finansförbundet och inom kort kommer en klubbstyrelse att väljas. Akavias och Sveriges Ingenjörers arbete med att bilda en Akademikerförening på Klarna inleddes i november 2023, när Klarna meddelade sitt medlemskap i Bankinstitutens arbetsgivareorganisation (BAO).

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord