Gå direkt till textinnehållet
Klarnas kontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Tor Johnsson

Klarna tecknar avtal med Finansförbundet

Klarna ansluter sig till BAO och tecknar kollektivavtal med Finansförbundet. Därmed är strejken som skulle ha brutit ut imorgon avblåst.

I fredags kväll kom beskedet att den strejk som Unionen och Sveriges Ingenjörer varslat om på Klarna är avblåst, eftersom banken har tecknat kollektivavtal. Men inte med Unionen – som förhandlat med Klarna sedan i våras – utan med Finansförbundet.

Från årsskiftet kommer Klarna att vara anslutna till BAO (arbetsgivarna inom bank och finans) och omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia.

– Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet. Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan. Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan, säger Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna, i en kommentar.

Trots att det inte blev Unionens kollektivavtal välkomnar förbundet beskedet.

– För Unionen är det självklart att företag verksamma i Sverige har kollektivavtal. Att Klarna till slut tecknat ett avtal visar att det är ett modernt företag med schyssta villkor och att man bryr sig om sina anställda, jag är glad för medlemmarnas skull, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i en kommentar.

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslade om strejk den 26 oktober, efter att förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna hade strandat. Strejken skulle ha brutit ut imorgon, tisdag den 8 november, ifall ingen överenskommelse nåtts.

– Det allra viktigaste för oss har varit att medlemmarna ska få inflytande på arbetsplatsen. Med ett kollektivavtal på plats får vi nu möjlighet att påverka hur vi har det varje dag på jobbet. Klubben ser fram emot att samarbeta med ledningen för att göra Klarna till en ännu bättre arbetsplats, säger Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna, i en kommentar.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord