Unionen utvidgar varslet mot Klarna
Unionen varslar om sympatistrejk på företagen Foundever och Teleperformance Nordic, som hanterar Klarnas kundtjänst. »Klarna har på ett aggressivt sätt försökt underminera styrkan i Unionens varsel.« säger förhandlingschef Martin Wästfelt.
Det utvidgade varslet läggs för att öka trycket på Klarna att teckna kollektivavtal, uppger Unionen.
– Medarbetarna på Klarna är värda kollektivavtal och det är hög tid att Klarna tar ansvar som seriösa arbetsgivare och står upp för den svenska modellen, säger Martin Wästfelt i ett pressmeddelande.
Varslet gäller arbetsnedläggelse och blockad av arbete som utförs för Klarnas räkning på Foundever och Teleperformance Nordic, två av de externa bolag som hanterar Klarnas Kundtjänst. Båda företagen har kollektivavtal.
Klarna outsourcade 250 anställda till Foundever i september, och Finansliv skrev tidigare i veckan om att Klarna planerar att outsourca ytterligare 500 anställda globalt till Foundever och ett annat externt bolag: Accenture.
Fler strejkvarsel mot Klarna – samtidigt outsourcas 500
Sympatistrejken träder i kraft tisdag den 14 november kl. 00.00, alltså en vecka efter att strejken på Klarna träder i kraft, om inte parterna nått någon överenskommelse innan dess.
Medlingsinstitutet har utsett Kurt Eriksson, tidigare chefsjurist, som handläggare i medlingen mellan Klarna och fackförbunden Unionen och Sveriges Ingenjörer.
»Vår utgångspunkt är att vi kommer att komma fram till en lösning som vi anser vara den bästa för våra medarbetare och för Klarna i stort. Vi jobbar för att lösa den här situationen och deltar aktivt i dialoger med berörda parter.« skriver Amanda Larsson, pressansvarig på Klarna, i ett mejl till Finansliv.
Unionens varsel om sympatistrejk
Unionen varslar om sympatistrejk på Foundever Sweden och Teleperformance Nordic med start tisdag 14 november. Arbetsnedläggelsen betyder att Unionens medlemmar på Foundever och Teleperformance Nordic som har arbetsuppgifter kopplat till Klarna inte längre får utföra dessa. Att arbetsuppgifterna är satta i blockad innebär att ingen annan anställd på företagen heller får utföra dessa arbetsuppgifter. Arbetsuppgifter som inte är kopplade till Klarna får fortfarande utföras på arbetsplatsen.
Källa: Unionen
Men Unionen uppger för Finansliv att medlingen går trögt.
Enligt Unionen har Klarna försökt underminera styrkan i det varsel som lades förra veckan.
– De har krävt att alla anställda ska uppge om de tänker strejka eller inte. De har även erbjudit anställda viss kompensation för förlorad inkomstförsäkring vid en uteslutning pga. strejkbryteri eller om medlemmen självmant väljer att gå ur facket. Det är allvarligt och något vi inte kan acceptera, säger Martin Wästfelt i pressmeddelandet.
Finansliv har tidigare skrivit om det formulär som Klarna har skickat ut till de anställda, där de fått fylla i om de kommer strejka eller inte. Enligt banken skickades formuläret ut för att förbereda Klarna på en eventuell konflikt, och det var frivilligt för anställda att svara.
Formuläret har kritiserats även av Akademikerförbundet SSR, som har varslat om sympatistrejk mot Klarna.
– Det är ett indirekt hot och en del av företagets skrämselpropaganda, sa Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, till TT tidigare i veckan.