Gå direkt till textinnehållet
Klarnas kontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Tor Johnsson

Fler strejkvarsel mot Klarna – samtidigt outsourcas 500

Akademikerförbundet SSR varslar om sympatistrejk mot Klarna. Samtidigt ska banken outsourca ytterligare 500 anställda globalt.

I fredags varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om strejk på Klarna med start den 7 november ifall banken inte tecknar kollektivavtal. Nu varslar både SSR och Naturvetarna om sympatistrejk den 8 november, ifall parterna inte kommit överens innan dess.

Tidigare har även fackförbundet DIK meddelat att de varslar om konfliktåtgärder i sympati med Sveriges Ingenjörer och Unionen.

Klarna vill inte kommentera de utökade strejkvarslen i nuläget.

»Just nu är vårt fokus att stötta våra medarbetare, då många känner sig stressade och oroliga.« skriver Amanda Larsson, pressansvarig på Klarna, i ett mejl till Finansliv.

Finansförbundet har däremot inte varslat om sympatiåtgärder.

– Vi har informerat de Finansförbundsmedlemmar som finns på Klarna att de ska iaktta neutralitet, dvs inte ta på sig arbetsuppgifter som skulle ha utförts av anställda som är uttagna i strejk, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius i ett mejl till Finansliv.

Läs också

Facken varslar om strejk på Klarna

Fackförbundet Akavia, som varit med och förhandlat om kollektivavtal tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer, kommer inte heller varsla om strejk.

»Akavia har valt att inte delta i konflikten, eftersom det saknas en vilja från våra medlemmar på Klarna att göra det.« skriver Akavia på sin hemsida, och informerar samtidigt sina medlemmar om rätten att vara neutral till konflikten.

Klarna har nu skickat ett formulär till alla anställda, där de får uppge om de tänker delta i en eventuell strejk, skriver Svenska Dagbladet.

– Jag har tagit del av den informationen och de anställda känner förstås oro. Det är ett indirekt hot och en del av företagets skrämselpropaganda, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, till TT.

Enligt Klarna skickades formuläret ut för att förbereda banken på en eventuell konflikt.

»Då vi är en licensierad bank med alla regulatoriska krav det medför, samt har ett ansvar mot våra kunder och alla våra medarbetare, pågår beredskapsarbetet inför en potentiell konflikt. Som ett led i det upprättade och delade vi ett formulär med våra medarbetare där de på frivillig basis fick meddela oss om de planerar att strejka eller inte. Meddelandet granskades av extern legal rådgivning.« skriver Amanda Larsson till Finansliv.

Samtidigt rapporterar den brittiska sajten Sifted att Klarna ska outsourca 500 anställda till två externa bolag: Foundever och Accenture. Även Swedbank planerar att outsourca personal till Accenture, vilket Finansliv tidigare skrivit om.

Läs också

Outsourcingen i Swedbank växer – ytterligare 105 tjänster försvinner

De anställda som berörs jobbar på avdelningarna kundtjänst, AML (Anti-Money Laundering) och terrorfinansiering, bedrägeribekämpning och betalmetoder, enligt ett internt dokument som Sifted tagit del av. De länder som berörs är Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannien, Italien, Nederländerna, Spanien, USA och Australien.

Klarna bekräftar uppgifterna för Finansliv.

»I september i år övergick en del av våra team till att arbeta hos vår samarbetspartner Foundever istället för på Klarna. Flytten har tagits väl emot av medarbetarna, som har upplevt fler möjligheter till professionell utveckling. Vi planerar nu att fördjupa vårt samarbete med Foundever, och parallellt etablera ett nytt liknande avtal med konsultföretaget Accenture.« skriver Amanda Larsson.

I augusti kom besked om att 250 anställda på Klarnas kundtjänst skulle outsourcas till Foundever, vilket Finansliv tidigare skrivit om.

Finansliv söker Klarna för en kommentar.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord