Gå direkt till textinnehållet
Sen Kanner, Klarna. Foto: Tor Johnsson och privat

Facken varslar om strejk på Klarna

Unionen och Sveriges Ingenjörer varslar om strejk på Klarna. Om banken inte tecknar kollektivavtal kommer strejken träda i kraft tisdag den 7 november. Samtidigt uppger Klarnas lokala fackklubb att bolaget sprider flygblad som pekar på nackdelarna med kollektivavtal. »Det är verkligen väldigt förvirrande för många anställda.« säger Unionens klubbordförande Sen Kanner till Finansliv.

I måndags avslutade fackförbunden förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna, eftersom arbetsgivaren efter åtta månader fortfarande inte ville ge besked om man vill teckna kollektivavtal eller inte. Nu varslar Unionen och Sveriges Ingenjörer om strejk.

–  Vi vill ha inflytande, trygga villkor och möjlighet till omställningsstöd. Nu har vi väntat länge nog. Unionens medlemmar på Klarna vill få ett kollektivavtal på plats, säger Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna, i ett pressmeddelande.

Fackförbunden anser att Klarna har förhalat förhandlingarna, vilket var skälet till att de avslutades.

Nu kommer Medlingsinstitutet att utse opartiska förhandlare som beslutar om nästa steg. Om inte fackförbunden och Klarna lyckas nå en överenskommelse träder strejken i kraft på tisdag den 7 november kl. 10.30.

Samtidigt är stämningen bland personalen förvirrad. De anställda fick klockan 8 på morgonen  information om obligatorisk närvaro för ett möte vid klockan 11 om införandet av kollektivavtal på Klarna. Inledningsvis var beskedet från ledningen att mötet skulle hållas i andra lokaler och att det inte skulle spelas in, men beslutet ändrades sedan och mötet hölls online.

– Det var väldigt hektiskt, väldigt i sista minuten. Utfallet av mötet är blandat, jag är inte redo att kommentera det än, säger Sen Kanner till Finansliv.

På kontoret delas nu samtidigt informationsblad till personalen som lyfter fram negativa aspekter med kollektivavtal och att personalen kommer tappa vissa förmåner, som frukost, om ett avtal tecknas. Flygbladen uppges vara en kopia av de som delades ut på Spotify tidigare i år, enligt Sen Kanner.

– Det är verkligen väldigt förvirrande för många anställda. Vi försöker sprida information så gott vi kan och förhoppningsvis kan vi hålla alla informerade. Det är olyckligt att Klarna delar med sig av mycket information som inte är ordentligt faktagranskad, som kopian av Spotify-bladen, säger Sen Kanner till Finansliv.

Läs också

Förhandlingarna på Klarna har strandat

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har kommenterat varslet på X (tidigare Twitter). Där skriver han att de anställda är i chock.

»De har trott att de själva får bestämma om de vill strejka eller inte. Facken säger att de blir uteslutna och förlorar sin ersättning om de inte strejkar. Facken säger att de hamnar på en lista och inte får bli medlemmar någonsin mer hos andra fack om de inte strejkar.«

Han skriver vidare att facken än så länge inte har meddelat specifikt vilka anställda varslet gäller, och att det »skapar en enorm stress hos våra anställda«. Men i pressmeddelandet framgår det att varslet gäller tjänstemän anställda på Klarnas huvudkontor i Stockholm.

Varsel om strejk på Klarna

Unionens och Sveriges Ingenjörers varsel innebär:

  • Fullständig arbetsnedläggelse för tjänstemän anställda på huvudkontoret i Stockholm, Sveavägen 46. Samtidigt förklaras dessa arbetsuppgifter lagda i blockad.
  • Förbud mot inhyrning eller nyanställning som har till syfte att utföra blockerat arbete.
  • Varsel om ytterligare stridsåtgärder kommer att läggas mot Klarna Bank om de försöker kringgå konflikten och dess verkningar. Hit räknas också inhyrning av arbetskraft och/eller anlitande av entreprenörer om detta sker i syfte att kringgå konflikten.

Källa: Unionen

 

Om Klarna försöker kringgå konflikten genom exempelvis inhyrning av arbetskraft kommer fackförbunden att lägga ytterligare varsel om stridsåtgärder, skriver de i pressmeddelandet.

– Vår förhoppning är att vi kan komma överens innan konflikt bryter ut. Vår dörr står öppen för att vi ska komma överens om ett kollektivavtal, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt i ett pressmeddelande.

På eftermiddagen meddelade även fackförbundet DIK att  de varslar Klarna om konfliktåtgärder i sympati med Sveriges Ingenjörer och Unionen. Det är det första varsel som DIK lägger på 18 år.

»Kollektivavtalsskräck är förlegat. Moderna techföretag som Klarna måste uppdatera sig till samtiden och ge sina medarbetare det inflytande och den trygghet ett kollektivavtal ger. Därför varslar även DIK sina medlemmar på Klarna, i solidaritet med Sveriges Ingenjörer och Unionen«, säger DIK:s ordförande Anna Troberg i en kommentar.

Finansliv har sökt Klarna, men banken vill inte kommentera utan hänvisar till vd:ns inlägg på X. Finansliv söker även Sveriges Ingenjörer för kommentarer.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord