Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

Nya inspektioner på Klarna

Arbetsbelastningen på Klarna är fortsatt hög, och Arbetsmiljöverket kommer att göra en ny inspektion i december för att se till att banken åtgärdar bristerna i arbetsmiljön. Det framgår av handlingar som Finansliv tagit del av. Ytterligare en inspektion ska göras den 27 september.

Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion av Klarnas arbetsmiljö i augusti, vilket Finansliv tidigare skrivit om. Finansliv har nu tagit del av dokument från Arbetsmiljöverket som visar att myndigheten hittade brister i arbetsmiljön vid inspektionen.

»Ni har bedömt att det finns en hög risk för ohälsa och har vidtagit åtgärder för att minska denna risk. Ni har även planerat ytterligare åtgärder som anges i handlingsplanen. Men ni har ännu inte utvärderat er handlingsplan med syfte att kontrollera att de åtgärder som ni har genomfört har gett den effekt ni ville ha.« skriver Arbetsmiljöverket i ett inspektionsmeddelande till Klarna.

Skyddsombuden på banken anser inte att de åtgärder som Klarna vidtagit varit tillräckliga, det framkom vid inspektionen. Anställda upplever fortfarande arbetsbelastningen som för hög. Det framkom också i den 6:6a-anmälan som ett av skyddsombuden skickade till Arbetsmiljöverket i somras, med begärande om ingripande från myndigheten.

Läs också

250 anställda ska lämna Klarna

»De anställda säger att de känner sig utbrända, stressade, inte lyssnade på och att den allmänna arbetsmiljön är väldigt dålig på grund av att de inte får ordentlig kommunikation kring hur deras roller i företaget kommer att se ut framöver.« skrev skyddsombudet då.

Den anmälan avvisades av Arbetsmiljöverket, men skyddsombudet har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Klarna – 3 rättsprocesser

  • Våren 2022 genomförde Klarna omfattande nedskärningar. Omkring 700 tjänster, 10 procent av personalen, fick gå utan att banken först förhandlat med eller informerat Finansförbundet och Unionen. Hösten 2022 gjordes ytterligare nedskärningar på ett liknande sätt. Unionen har stämt Klarna i Arbetsdomstolen för två fall av brott mot medbestämmandelagen (mbl). De första förhandlingarna hålls 7–8 november. Klarna anser inte att man brutit mot lagen.
  • Hösten 2022 gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på Klarna, där det framkom att vissa anställda har beredskapstid och jobbar natt. Nattarbete är inte lagligt i Sverige om man inte har kollektivavtal som tillåter undantag eller dispens från Arbetsmiljöverket, vilket Klarna saknade vid tillfället. Våren 2023 fick Klarna därför en sanktionsavgift på 1,1 miljoner kronor för brott mot arbetstidslagen. Banken har överklagat sanktionsavgiften. I juni fick Klarna tillfällig dispens för nattarbete ett år framåt.
  • Unionens skyddsombud på Klarna har gjort flera så kallade 6:6a anmälningar till Arbetsmiljöverket under året, där man begär ingripande av myndigheten på grund av stora problem med arbetsmiljön. I somras gjordes ytterligare en anmälan där skyddsombudet begär en kommunikationsplan från arbetsgivaren. Arbetsmiljöverket avvisade anmälan, eftersom myndigheten anser att arbetsgivarens kommunikation inte faller inom ramen för Arbetsmiljöverkets rätt att besluta. Skyddsombudet har överklagat Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten.

 

Arbetsmiljöverket kommer att göra en ny inspektion på Klarna den 13 december för att se till att banken åtgärdat de brister som hittades vid inspektionen i augusti.

»Om ni inte utvärderar era tidigare åtgärder och kontrollerar att de har fått den effekt ni ville ha kan det innebära att det finns risker kvar som leder till att era arbetstagare blir sjuka eller skadar sig i arbetet.« skriver Arbetsmiljöverket till Klarna, och fortsätter:

»Om ni inte åtgärdar bristerna och riskerna kan vi komma att besluta om ett föreläggande eller förbud.«

Myndigheten ska göra ytterligare en inspektion på Klarna redan den 27 september. Den inspektionen gäller bankens digitala arbetsmiljö, och beror inte på tidigare brister. Klarna är en av flera slumpmässigt utvalda arbetsgivare som inspekteras, uppger Arbetsmiljöverket.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord