Gå direkt till textinnehållet
Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: Klarna

Klarna gör förlust på 900 miljoner kronor

Klarna redovisar en förlust på 900 miljoner kronor för andra kvartalet. Det är mindre än andra kvartalet förra året, då Klarna gjorde en förlust på 3,8 miljarder. »En imponerande prestation«, skriver Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski om resultatet. Samtidigt fortsätter arbetsmiljöproblemen på banken.

Under det första halvåret 2023 gjorde Klarna en förlust på 2,2 miljarder kronor, jämfört med 6,2 miljarder motsvarande period förra året.

Kreditförlusterna uppgick till 1 miljard under andra kvartalet, en minskning med 700 miljoner mot andra kvartalet 2022. Kreditförlusterna för första halvåret uppgick till 1,8 miljarder kronor.

Klarna redovisade lönsamhet under en enskild månad det gångna kvartalet, skriver vd Sebastian Siemiatkowski i rapporten.

»Vi når våra ambitiösa mål snabbare än planerat!«, skriver han, och lyfter att Klarna har redovisat bruttovinst tre kvartal i rad i USA, vilket han kallar »en imponerande prestation«. Netto globalt har dock Klarna gått med förlust sedan 2019.

Samtidigt fortsätter arbetsmiljöproblemen på Klarna, vilket Finansliv tidigare skrivit om. Arbetsmiljöverket genomförde en inspektion av den psykosociala arbetsmiljön på banken för två veckor sedan. Enligt uppgifter från Unionen till Finansliv upptäcktes vissa brister, och Arbetsmiljöverket kommer att göra en uppföljande inspektion för att se till att Klarna åtgärdar problemen.

Läs också

250 anställda ska lämna Klarna

Tidigare under sommaren gjorde Unionens skyddsombud på Klarna en så kallad 6:6a-anmälan med begäran om ingripande från myndigheten.

»De anställda säger att de känner sig utbrända, stressade, inte lyssnade på och att den allmänna arbetsmiljön är väldigt dålig på grund av att de inte får ordentlig kommunikation kring hur deras roller i företaget kommer att se ut framöver.« skrev skyddsombudet i anmälan.

Den avvisades dock av Arbetsmiljöverket eftersom arbetsgivarens kommunikation inte faller inom ramen för de områden AV kan besluta om, enligt myndigheten. Skyddsombudet har nu överklagat avvisningen till förvaltningsrätten.

Finansliv söker skyddsombudet för en kommentar.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord