Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Finansförbundet ställer sig bakom strejken på Tesla

Finansförbundet riktar sitt stöd till IF Metall i konflikten med biltillverkaren Tesla, efter att förhandlingarna om kollektivavtal strandat.

Det var i slutet av oktober som IF Metall under uppmärksammade former tog ut sina medlemmar på biltillverkaren Tesla i strejk, efter att förhandlingarna om att teckna kollektivavtal strandat. I början av november utvidgades varslet och omfattar nu alla IF Metalls områden i form av en total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs på Tesla-bilar.

De senaste veckorna har ytterligare nio fackförbund varslat om sympatiåtgärder, däribland Transport, Hamnarbetarförbundet, Elektrikerna och Målarna.

Även Finansförbundet visar nu sitt stöd för IF Metalls konflikt, vilket framgår av ett pressmeddelande.

– Tesla är ett modernt bolag, naturligtvis ska de ansluta sig till de system och normer som råder på svensk arbetsmarknad. Det är också självklart att anställda ska kunna gå ut i konflikt för att få till goda villkor och kollektivavtal på sina arbetsplatser. Det är en viktig rättighet som aldrig får ifrågasättas, säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet i en kommentar.  

Finansförbundet tecknade nyligen kollektivavtal med betaljätten Klarna. Avtalet kom på plats efter att Klarna först under lång tid förhandlat om ett kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer.

Läs också

Klarna tecknar avtal med Finansförbundet

– Nummer ett tror jag är att de känner att de tillhör finansbranschen. De vill ha ett avtal som är anpassat efter finansbranschen men också rådgivande parter från en arbetsgivareorganisation som är experter, samt en motpart som kan branschen. Jag hoppas också att de tycker att det är bra att vi har visat på samarbetsvilja och flexibilitet från Finansförbundets sida, säger Ulrika Boëthius om Klarnas vändning.

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika