Gå direkt till textinnehållet
Finansförbundets kanslichef Arvid Ahrin. Foto: Johan Strindberg/Finansförbundet

Finansförbundet tappar medlemmar

Finansförbundet tappade 375 yrkesverksamma medlemmar förra året, och verksamheten gjorde en förlust på 7,6 miljoner kronor. Men med avkastningen från placeringar blev resultatet ändå positivt. »Istället för att lägga pengarna på hög använder vi dem för att skapa medlemsnytta« säger Finansförbundets kanslichef Arvid Ahrin.

I slutet av 2022 hade Finansförbundet 24 920 yrkesverksamma medlemmar, 375 färre än föregående år. Medlemsintäkterna har minskat med 638 000 kronor.

– Intäkterna från medlemsavgifterna blev inte riktigt som vi förväntat oss, men det viktigaste är att vi bromsat det medlemstapp vi hade 2021, säger Arvid Ahrin.

Finansförbundet fick en stor medlemsökning i början av pandemin, vilket kan förklara en del av medlemstappet nu tror Arvid Ahrin.

Över lag tycker han ändå att det har varit ett bra år.

– Vi har sen ett antal år tillbaka jobbat på att på olika sätt få mer balans i förbundets ekonomi, och har lyckats ta ytterligare steg i den riktningen under året.

Förbundets verksamhet gjorde en förlust på 7,6 miljoner kronor för 2022. Verksamheten har gått med förlust i många år, men förlusten har minskat de senaste åren. Det finns dock ingen målsättning att gå med vinst, påpekar Arvid Ahrin.

– En sådan här verksamhet strävar inte efter att gå med vinst, utan siktar på plus minus noll.

Totalt sett gör Finansförbundet ändå en vinst på 3,4 miljoner kronor för 2022. Resultatet räddas av avkastningen på förbundets placeringar. Det är just så det egna kapitalet är tänkt att användas, enligt Arvid Ahrin.

– Vi har ett beslut om att i stället för att lägga pengarna på hög ska vi använda dem för att skapa medlemsnytta. Med det sagt har vi som mål att över tid få en bättre balans mot medlemsintäkterna, det är en levande dialog vi för med förbundsstyrelsen.