Gå direkt till textinnehållet
Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Foto: Oskar Omne

Finansinspektionen utreder Swedbanks it-haveri – riskerar böter

Finansinspektionen inleder en granskning av de kraftiga it-störningarna på Swedbank från i våras. Incidenten kommer att sanktionsprövas, meddelar myndigheten.

Finansinspektionen startar en utredning om de kraftiga it-störningar på Swedbank som inträffade natten mellan den 28 och 29 april.

Granskningen ska utreda om Swedbank har följt »relevanta lagar, föreskrifter, interna rutiner och processer«, meddelar myndigheten.

I ett pressmeddelande från Swedbank framgår att myndigheten har informerat banken om att undersökningen av it-incidenten kommer prövas för eventuell sanktion.

Presstjänsten på FI bekräftar uppgifterna, men vill inte kommentera sanktionsprövningen närmare.

– Jag kan inte säga mer än att en undersökning pågår och att man arbetar skyndsamt, säger Victoria Ericsson, biträdande kommunikationschef.

It-störningarna i banken drabbade tusentals kunder där vissa konton stod på minus, i vissa fall med flera hundratusentals kronor, samtidigt som en del kunder inte kunde göra överföringar och betalningar inför månadsslutet, vilket Finansliv tidigare har rapporterat om.

På uppdrag av FI har en revisor sedan i maj kartlagt händelseförloppet för att ge FI underlag om en undersökning ska inledas. Baserat på den och bankens egna incidentrapporter startar alltså FI nu en undersökning.

»Swedbank har vidtagit kraftfulla åtgärder så att en liknande incident inte ska kunna hända igen. Swedbank har löpande, under och efter incidenten, lämnat all information till Finansinspektionen enligt gällande rutiner«, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Johanna Bergström som är kundrådgivare och lokalt kontakt- och arbetsmiljöombud på Swedbank Gävle påpekade i en tidigare intervju med Finansliv att anställda på kontoren inte fick information om vad som har hänt tillräckligt snabbt, samtidigt som samtal och meddelanden strömmade in från arga och frustrerade kunder.

– Det drabbar alla oss som jobbar och naturligtvis kunderna. Det blir mycket mer att göra för att dämpa kundernas oro, telefonerna ringer mer och tempot och arbetsbelastningen ökar, sa hon till Finansliv tidigare i år.