Gå direkt till textinnehållet
Helena Giertta, chefredaktör Finansliv. Foto: Tor Johnsson

Finanslivs chefredaktör slutar

Finanslivs chefredaktör Helena Giertta lämnar sin post den sista januari. Hon lämnar också rollen som vd på Journalisten AB, som ger ut Finansliv.

Helena Giertta har varit chefredaktör och ansvarig utgivare på Finansliv i drygt fyra år. Först som tillförordnad, och sedan 2019 som permanent chefredaktör. Helena Giertta är också chefredaktör för Journalistförbundets medlemstidning Journalisten, samt vd för bolaget Journalisten AB som ger ut de båda tidningarna. Hon lämnar samtliga roller den sista januari.

– I grunden handlar det om att det är en bra tid att lämna. Vi har gjort om Finansliv, det är en modern tidning i dag, både på papper och webb. Vi når våra läsare på ett sätt som vi inte gjorde förr. Jag känner mig nöjd och stolt över vad Finansliv är i dag, säger Helena Giertta.

Hur har tiden som chefredaktör på Finansliv varit?

– Det är speciellt och viktigt att jobba med en finanstidning som inte är en affärstidning, utan som är till för dem som jobbar i branschen. Finansliv har utvecklats och blivit ett ännu mer relevant och viktigt magasin för läsarna under den här tiden. Nyhetssajten som vi införde 2022 känner jag en särskild stolthet över. Sedan har vi en väldigt duktig redaktion, även om den inte är så stor så gör den storverk.

Du har också varit chefredaktör för tidningen Journalisten, hur har det varit att ha dubbla roller?

– Ibland har jag känt mig som två olika personer, eftersom målgrupperna för tidningarna är så olika. Men samtidigt handlar det om journalistik, egentligen är det ingen större skillnad. Har man duktiga medarbetare är det bara roligt, säger Helena Giertta.

Vad ska du göra nu?

– Det är inte helt klart, jag ska unna mig några veckor att fundera. Det är klart att jag har planer, men inga jag kan berätta om än.

Julia Nilsson kommer att ta över som tillförordnad vd och chefredaktör för både Finansliv och Journalisten från och med den 1 februari. Hon är i dag redaktionschef på tidningen Journalisten. Rekrytering av en ny chefredaktör och vd inleds inom kort.