
Nu är den varma årstiden här
Ledare Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.
Julen är så varm att det väger upp det kalla och ruggiga. Människor är snällare och ger varandra utrymme. Det kanske låter konstigt, givet trängsel i affärer och på bussar, men det är i alla fall min upplevelse.
Det är också något man själv lätt kan bjuda på, ett leende, eller en liten vänlig kommentar till en medresenär, eller granne i kassakön.
Julklappar är också något som hör till. I Finansbranschen har de flesta storbanker slutat med julklappar. Men de flesta får i år i alla fall en julmiddag eller liknande och det är kanske ännu viktigare.
Bankanställda får hantera många kriser under 2023
I Storbritannien sjönk priserna i november, vilket kan tyda på en avmattning av inflationen, men varselsiffrorna i Sverige i november var de högsta på många år. Så ännu är det inte tydligt vad framtiden bär.
Men oavsett så kommer många bankanställda att få hantera många kriser under 2023. Jag hoppas bara att man får lön för mödan. Och särskilt hoppas jag att personalen på kontoren och i kundtjänst som dagligen kommer att möta oroliga, arga och ledsna kunder får en tydlig lönekompensation 2023.
Ett arbetsår är snart till ända och vi behöver ett avslut och återhämtning innan nästa börjar.
För nästa år har nog med sina bördor. Finanslivs expertpanel för 2023 är inte alarmistiskt rädda för vad som ska hända, möjligtvis med undantag för vad Riksbanken gör med räntan. Tar man i för mycket kan ekonomin knäckas, med arbetslöshet och en avsevärt sämre situation för hushåll och företag än annars.
I andra delar av världen sker uppsägningar i finansbranschen. Man förbereder sig för sämre tider. Men så verkar det inte vara i Sverige. Än i alla fall. Här pratar vi hellre om löneökningar och boendepriser. Så inte läge att måla fan på väggen ännu.
Ändå måste vissa saker bara göras. Arbetet mot penningtvätt måste intensifieras och nya lagar komma på plats. Det var tråkigt att nya finansmarknadsministern inte åtminstone utredde möjligheten för bankerna att dela information med varandra.
Dagliga nyheter
Vi ses väl på finansliv.se? Din dagliga nyhetssajt är öppen till den 21 december, då Finansliv.se tar julledigt. Den 2 januari 2023 öppnar vi igen. Väl mött!
Nummer 1 av magasinet kommer i början av februari, fullmatad med läsning om bland annat löner och jämställdhet.
Digitaliseringen fortsätter, och som Finanslivs bedömare konstaterar: Det finns ingen slutstation utan det är en resa som kommer att fortsätta, fördjupas och förbättras.
Samtidigt: Allt färre använder kontanter i Sverige, men allt fler vill ändå ha dem kvar. Parallellt dröjer utredningen om e-kronan ytterligare. Ett dilemma som också kommer att finnas kvar nästa år.
Och över alltihop hänger kriget i Ukraina, som inte ser ut att ta slut. Vad gör Rysslands aggression för världen i stort och hur drabbar det Europa? Vi måste fortsätta stötta Ukraina, inte bara för att risken annars är att aggressionen från Ryssland sprider sig till andra delar av vår värld, utan också för den modiga kamp befolkningen där för, för att behålla demokratin och sina mänskliga rättigheter.
God jul och gott nytt år!