Gå direkt till textinnehållet
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

Sorgligt att ledningen bara slår ifrån sig

Ledare Arbetsmiljön för många anställda i Handelsbanken har efter nedläggningar och nedskärningarna det senaste året blivit ohållbar.

172 kontor har försvunnit och närmare 900 personer har slutat. Men kunderna är kvar och ska hanteras av de kontor och anställda som finns kvar. Självklart blir det tufft och pressat, och självklart måste ledningen inse det.

Men i stället pratar de berörda i ledningen om »utmaningar i vissa geografier, bland vissa grupper och på individnivå«.

I klarspråk betyder det att man i storstadsregionerna nästan kört slut på sin personal. Att anställda i Stockholm vissa veckor och dagar jobbat så mycket övertid att de nästan gått in i väggen. När man säger att det på individnivå funnits utmaningar, betyder det i klarspråk att människor mått dåligt.

Det är sorgligt att se hur man slår ifrån sig från ledningens sida. Hur oerhört mycket bättre det hade varit att ge personalen ett erkännande för deras slit. En bonus för deras uppoffringar. Eller åtminstone en tårta som tack. I stället skickar man fram ansvariga, som inte verkar förstå vad personalen varit med om det senaste året. En stor mängd av deras kolleger har blivit uppsagda, samtidigt som de själv fått en kraftigt ökad arbetsbörda. Det tär hårt på orken.

Handelsbanksanställda är lojala, så som bankanställda generellt sett är, men även för dem kan måttet bli rågat. Fler har slutat än normalt, vilket borde vara en varningsklocka. Men ledningen viftar bort det.

Omorganisationen av Handelsbanken var kanske nödvändig, kanske den till och med behövde gå så här snabbt. Men det finns ingen anledning att personalen ska drabbas så här hårt. Tillfälliga toppar klarar man, men ett helt år av korta lösningar är inte okej. Och på det förlusten av kolleger.

Ledningen måste ge de anställda det erkännande de förtjänar.

Ledningen måste ge de anställda det erkännande de förtjänar. De svar vi fått från Handelsbanken tyder tyvärr inte på att det kommer att ske.

***

Enligt en studie på Linköpings universitet är unga män särskilt lätta att vilseleda med ekonomiskt skitsnack.

Gustav Tinghög, biträdande professor i nationalekonomi vid Linköpings universitet, är en av forskarna bakom rapporten och han är speciellt fokuserad på finansiellt beslutsfattande, eftersom ekonomi är svårt att begripa för många.

»Det förekommer mycket och många till synes imponerande termer, jargong och sloganer som man inte alltid till fullo begriper« säger han.

Där finns något att lära för oss alla. Det är inte med skitsnack och jargong man kommer sina kunder nära.

Nya penningtvättslagen kan bli ett lyft

Det nya penningtvättförslaget, som ger bankerna möjlighet att släppa på sekretessen är förhoppningsvis exakt det som de brottsbekämpande företagen och myndigheterna behöver.
Sekretessen ska, enligt förslaget, slopas i de fall då polis, banker och FI samverkar för att stoppa penningtvätt. Polisen ska också kunna begära ut uppgifter direkt från Swish.
Banksekretessen är oerhört viktig att värna, men vi måste hitta sätt att komma åt de kriminellas inkomster. Pengarna är nyckeln och bankerna måste ges möjlighet att bidra med kunskap.

Roligaste loppet

Nu är vi igång med anmälningarna. Årets roligaste lopp, Finansloppet, är tillbaka på riktigt med mingel, löpning och picknick med kolleger.
Hoppas vi ses den 31 augusti.

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord