Gå direkt till textinnehållet
LEDARE

Kollektivavtal är samlad kraft mot rövarfasoner

LEDARE »Vi behöver inget kollektivavtal, för vi har så bra villkor ändå«, »Våra anställda är så kompetenta att de behöver inget kollektivavtal«. Vi har hört det förut. Men så händer det något, anställda måste gå och tryggheten som hade funnits med ett kollektivavtal finns inte.

På Klarna hände precis det. Vd Sebastian Siemiatkowski hade talat vitt och brett om det kunskapsintensiva företaget som bara skulle växa och alla anställda skulle får det så bra. Men så tappade man plötsligt i värdering under våren och 10 procent av arbetsstyrkan skulle bort.

Och utan kollektivavtal kan man som arbetsgivare göra lite mer som man vill. Arbetsgivaren plockar ut folk och pressar dem att säga upp sig själva mot en mindre ersättning. Fackligt aktiva verkade vara en särskild målgrupp. Det är rena rövarfasonerna.

Tillsammans har vi slutit ett avtal med arbetsgivaren, som gör att den inte kan göra som den vill. Vi som anställda har rättigheter. Det är fantastiskt.

Inget i kollektivavtalet hindrar arbetsgivarna från att ge bättre villkor till sina anställda, däremot kan man inte ge sämre än de som finns i avtalet. Det är ju det som är det fina. Tillsammans har vi slutit ett avtal med arbetsgivaren, som gör att den inte kan göra som den vill. Vi som anställda har rättigheter. Det är fantastiskt.

De gemensamma intressena som en gång födde fack­föreningar finns kvar. Innehållet i kraven är något annorlunda men nu som då handlar det om arbetsvillkor, arbetsmiljö, löner.

Det finns närmare tusen fackligt anslutna på Klarna, men företaget har vägrat att sluta kollektivavtal. Jag hoppas att trycket på ledningen nu ökar, så att det blir ett bra företag även i svårare tider.

* * *

Det är med gemensamma krafter och tillsammans som vi kan göra något åt de utmaningar vi möter. Det gäller frågor om klimatet, det sociala benet och det hållbara arbetslivet. Men också själva demokratin. Vi är under press från många håll. Kriget i Ukraina har satt blixtljus på hur sårbara vi är.

Almedalen

Almedalen kommer i år tillbaka efter två års pandemistängning. De flesta storbankerna är arrangörer, som Nordea, SEB, Sparbankerna och Swedbank. Finansliv är på plats.

Cyberattacker pågår i denna stund mot företag i Sverige, desinformation och försök till manipulation utmanar oss dagligen i sociala medier. Andra hot än de finansiella har hamnat i fokus. SEB:s vd Johan Torgeby berättar i vår intervju att banken har gått till högsta beredskap för att stå emot hoten från främmande makt och kriminella.

I vardagen får bankanställda förklara varför kunderna måste svara på 40 frågor för att få öppna ett konto. Och ständigt vara på tårna för att förstå och försvara sig mot bland annat cyberattacker. Det behövs för att behålla det öppna och fria samhälle vi har.

Så med förhoppning om en fri och avkopplande sommar önskar jag en skön ledighet till oss alla.

Hoppas vi ses på Finansloppet 31 augusti

Finansloppet blir som förr i år. Vi hoppas att många av er kommer till Stadion då, för att springa och sedan mingla och ha picknick på GIH.

Flera har hört av sig om möjligheten att starta Finanslopp även utanför Stockholm. Vi försöker se över hur det skulle kunna lösas, men det blir inte i år. Om man inte kan komma till loppet i Stockholm, kan man göra som under pandemin, springa sitt eget lopp. Hitta en slinga som är 3,8 kilometer, ta gärna en bild, som vi kan publicera. Känn gemenskapen den 31 augusti 18.00.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord