Gå direkt till textinnehållet
Klarnas huvudkontor i Stockholm. Foto: Tor Johnsson

Klarna kallas till förhandling för mbl-brott

Finansförbundet och Unionen kallar Klarna till förhandling för brott mot medbestämmandelagen, mbl.

Bakgrunden är att Klarna inte informerade förbunden inför beslutet att minska personalstyrkan med 10 procent och totalt sett 700 tjänster, något som de anser strider mot medbestämmandelagen.

– Det finns regler på arbetsmarknaden som alla arbetsgivare ska följa, oavsett kollektivavtal. Det har Klarna Bank inte gjort, säger Rikard Nyström, förste vice ordförande i Finansförbundet i en kommentar.

En förhandlingsframställan innebär att en av parterna, facket eller arbetsgivaren, lämnar en begäran om att förhandla en viss fråga med den andra parten. Den andra parten som tar emot den är då skyldig att ställa upp i förhandling.

– Nu ser vi fram emot en konstruktiv dialog med Klarna. Ett datum för förhandling är föreslaget, säger Anna Eurén, tf förhandlingschef på Finansförbundet.

Lagen om mbl säger att det krävs att arbetsgivaren förhandlar med facket vid en stor omorganisation, eftersom uppsägning ses som en viktig verksamhetsförändring.

Den lokala Unionenklubben på Klarna riktade tidigt hård kritik mot Klarnas hantering av nedskärningarna efter att de inte informerats om sparpaketet. Sedan dess har fem av nio fackliga på Klarna uppmanats att sluta, däribland klubbordförande Sen Kanner.

– Det stämmer, vi köps ut, sa Sen Kanner till Finansliv i slutet av maj.

Klarna har totalt 850 anställda som är fackligt anslutna.