Gå direkt till textinnehållet
Klarnas huvudkontor.
Klarnas huvudkontor. Foto: Tor Johnsson

Kritiken mot Klarna växer: »Vi har medlemmar som är chockade«

Efter Klarnas besked om nedskärningar riktar nu även Finansförbundet kritik mot betaltjänstbolaget. »Vi har varit tydliga och markerat«, säger ordförande Ulrika Boëthius.

Det var i förra veckan Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski meddelade att 700 anställda kommer att få lämna sina tjänster, motsvarande 10 procent av den totala personalstyrkan.

Vd:n gick ut med knapphändig information om hur nedskärningarna skulle hanteras, något som har fått skarp kritik. Bland andra pekade Klarnas lokala Unionenklubb på att bolaget inte informerat klubben om sparpaketet, något som kan strida mot medbestämmandelagen.

Efter det uppmanades flera fackliga på Klarna att sluta, däribland den lokala klubbordföranden Sen Kanner.

Nu kommer ytterligare kritik mot Klarnas nedskärningar, den här gången från Finansförbundet. Ulrika Boëthius, ordförande, säger i ett uttalande att förbundet har varit i kontakt med ledningen i Klarna.

”Vi har varit tydliga och markerat mot Klarnas ledning att vi hade förväntat oss en annan process i ett sådant här läge. Vi kommer fortsätta det samtalet med Klarna”, säger hon i en kommentar.

Totalt finns 40 Klarna-anställda som är anslutna till Finansförbundet. Ingen av dem har lämnat, men en handfull ska ha fått ett erbjudande om att avsluta sin anställning, enligt uppgift till Finansliv.

”Vi har kontakt med såväl våra medlemmar som ledningen på Klarna. Vi har medlemmar som är chockade och vill ställa frågor om vilka rättigheter de har”, säger Ulrika Boëthius.

Enligt Finansförbundet har man i kontakten med Klarna pekat på felaktigheter i bolagets information om fackliga medlemskap, samt begärt en överläggning för att få mer information runt den lista som figurerat i media över anställda som accepterat erbjudanden att lämna sin anställning.

”Det fanns en konkurrensklausul som skulle kunnat innebära stora hinder för nyanställning hos konkurrerande verksamhet för vissa anställda om de accepterade ett erbjudande. Denna klausul har nu avskrivits efter vi haft möte med Klarna”, säger Ulrika Boëthius till Finansliv i ett mejlsvar.

»Nu är vi i den tid på året som jag gillar allra bäst. Visserligen är det i min del av landet för det mesta grått och kallt utan snö på backen, men det är ljus i alla fönster och snart kommer kanske ändå snön och ger ännu mer ljus«, skriver Helena Giertta.
Läs Helenas Gierttas ledare

FINANSFÖRBUNDETS KRÖNIKA: »Målet är ett ännu starkare förbund«

»En hållbar förändring i finansbranschen – det är Finansförbundets verksamhetsinriktning för de kommande tre åren.«
Läs krönikan