Gå direkt till textinnehållet
Klarnas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Tor Johnsson

Nedskärningar på Klarna – 700 tjänster försvinner

Tio procent av personalstyrkan får lämna Klarna, efter ett besked från bolagets vd Sebastian Siemiatkowski. Det är ännu oklart när omorganisationen ska vara klar.

Sebastian Siemiatkowski, vd på Klarna, lämnade nyligen beskedet att 10 procent av tjänsterna i bolaget försvinner. Siffran är baserad på hela personalstyrkan på 7 000 anställda, vilket innebär att runt 700 tjänster påverkas. Klarna bekräftar uppgifterna till Finansliv.

– Det gör mig ledsen att behöva berätta att runt 10 procent av våra kolleger över alla domäner i bolaget kommer att påverkas, sa Klarna vd:n i förinspelat tal på ett personalmöte som sedan publicerades på Klarnas sajt.

För de anställda som längre inte får vara kvar och som jobbar inom Europa kommer att erbjudas ett avgångsvederlag. För anställda som jobbar utanför Europa kommer processen att se olika beroende på var man jobbar, sa Klarna vd:n utan att gå in på mer detaljer.

När omorganisationen ska vara klar framgår inte, inte heller hur många tjänster det rör sig om specifikt i Sverige.

Klarna har inget kollektivavtal, men enligt uppgift till Svenska Dagbladet är 696 Klarnaanställda anslutna till Unionen. Den lokala Unionenklubbens ordförande och Klarnaanställd, Sen Kanner, säger till tidningen att facket inte var informerat och att det inte har kallats till några förhandlingar inför eller efter beskedet.

Medbestämmandelagen (mbl) säger att det krävs att arbetsgivaren förhandlar med facket vid en stor omorganisation, eftersom att uppsägning ses som en viktig verksamhetsförändring.

– Vi blev inbjudna till ett möte klockan 16 där Sebastian berättade om uppsägningarna. Det har inte varit någon kommunikation innan eller efter det och vi har inte fått mer information rörande förhandling med facket, säger Sen Kanner till Svenska Dagbladet.

Den lokala Unionenklubben kommer i dag, tisdag, att sammanträda med representanter från Saco.

– Vi är väldigt upprörda och kommer framåt att försöka hjälpa så många berörda som möjligt, säger Sen Kanner till Svd.

Nedskärningarna kommer efter att Wall Street Journal i förra veckan gick ut med uppgifter om att Klarna tappat 30 procent av sin värdering sedan juni 2021. Värderingen låg då på 30 miljarder dollar, alltså runt 300 miljarder kronor.

Ett förändrat omvärldsläge är en av orsakerna som ligger bakom nedskärningarna, enligt Sebastian Siemiatkowski. Han pekar bland annat på kriget i Ukraina, den rusande inflationen och en ökade volatilitet på aktiemarknaden.

– Jag, tillsammans med ledningen och alla seniora chefer är djupt ledsna över att se kolleger lämna. Jag vill tacka varje en av er för ert hårda arbete och framför allt ert bidrag till Klarna och vårt uppdrag, sa Sebastian Siemiatkowski.

Med hänsyn till situationen uppmanade ledningen alla anställda att arbeta hemifrån resten av veckan.

Finansliv har sökt Klarna för en kommentar, men hänvisar tills vidare till Sebastians Siemiatkowskis meddelande på bolagets hemsida.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord