Gå direkt till textinnehållet
Klarnas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Tor Johnsson

»Fler Klarna-anställda kommer att säga upp sig«

Efter beskedet om nya neddragningar på Klarna kommer fler anställda välja att självmant att lämna bolaget, tror Sen Kanner, ordförande i den lokala Unionenklubben.

En ny omorganisation är på gång på Klarna. I förra veckan fick personalen på tre av bolagets avdelningar, däribland IT och rekrytering, veta att domänerna ska omorganiseras och verksamheterna ska ses över de närmaste veckorna, enligt Svd. Detta efter ett livesänt videomeddelande från Klarnas operativa chef Camilla Giesecke som gått ut till de tre påverkade avdelningarna.

Klarna bekräftade senare omorganisationen i ett mejl till Di Digital. Enligt bolaget rör det sig om färre än 100 tjänster som försvinner på tre avdelningar spritt över olika länder.

Beskedet om ytterligare ett sparpaket kommer drygt en månad efter att Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski sagt att inte fler nedskärningar ligger på bordet.

– Jag tror tyvärr att detta inte hjälper Klarna att återvinna förtroendet hos de anställda. Stämningen är väldigt spänd, många anställda har sagt upp sig självmant under sommaren efter beskedet om omorganisationen i maj. Jag tror vi kan förvänta oss mer av det de kommande månaderna, säger Sen Kanner som är ordförande i Unionenklubben på Klarna till Finansliv.

Fackförbunden meddelades i förväg innan beskedet gick ut till de anställda, något som inte var fallet vid den tidigare stora neddragningen i maj som berörde 700 tjänster.

Däremot informerades inte den klubben lokalt i förväg, och än så länge har varken den eller de anställda fått information internt om hur många tjänster som kommer att påverkas, enligt Sen Kanner.

Omorganisationen innebär att anställda på de berörda avdelningarna erbjuds avgångsvederlag upp till två gånger uppsägningstiden, vilket av bolagets presstjänst beskrivs som »väsentligt mer« än om de anställda hade sagts upp på grund av arbetsbrist, enligt Di Digital.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord