Gå direkt till textinnehållet
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

Flera förändringar väntar 2022

Ledare Nu är denna illa genomtänkta skatt på plats och jag kan bara hoppas att konsekvenserna inte blir fullt så illa som man befarat, skriver Helena Giertta.

2021 blev ett lysande år för bankerna, även om kurserna vek ner i slutet av året.

Förutsättningarna för 2022 ser också bra ut, trots flera osäkerhetsfaktorer. Inflationen är ännu osäker även om riksbankchefen är säker på att inflationen dyker igen nästa år. Den gröna omställningen kommer att bli mer regelstyrd, när taxonomin finns som rättesnöre. Det kommer göra det lättare för oss alla, även om regelverket i sig kanske inte är det smidigaste att ta till sig.

Efter slarvig eller i alla fall rörig hantering röstades också bankskatten igenom, trots att det var oppositionens ändringsbudget som gick igenom. Nu är denna illa genomtänkta skatt på plats och jag kan bara hoppas att konsekvenserna inte blir fullt så illa som man befarat, med färre anställda och mindre kraft i den gröna omställningen.

Trots osäkerheterna kommer vi förmodligen se en fortsatt uppgång av ekonomin efter pandemin. Det bakslag i form av mutationen omikron som lurade runt hörnet när vi skickade den här tidningen till tryck, verkar ändå vara något mildare än vad de tidigare varianterna varit. Det är främst ovaccinerade samt sköra och personer med sjukdomar som gör det svårt att bygga antikroppar som drabbas. Och det är ju för de två senare grupperna som vi måste öka vaccinationstakten. Tredje dosen vaccin måste snart vara avklarad.

Så jag tror nog att vi ändå kan se positivt på det år som kommer.

***

För Finansliv kommer 2022 bli annorlunda. Vi kommer att göra om vårt magasin. Nytt papper, nytt format och delvis ny formgivning skapar en ny känsla kring tidningen. Men innehållet kommer vara lika intressant och relevant som idag, med fördjupningar, intervjuer, reportage och manualer. Vi hoppas att alla läsare kommer att uppskatta den nya tidningen, som kommer att ges ut i sju utgåvor nästa år.

Den största förändringen blir dock på finansliv. se.­ Den får inte bara nya form och nya funktioner. Finansliv.se kommer att bli en nyhetssajt med dagliga uppdateringar om sådant som intresserar våra läsare. I dag händer det ibland att vi har nyheter som vi inte riktigt kan få spridning för, det hoppas vi kunna råda bot på nu.

Till nyhetssajten kommer vi också att knyta ett nyhetsbrev som kommer att skickas ut en gång i veckan, med de nyheter, intervjuer, tips och reportage som vi lagt ut på sajten.

Ge oss gärna respons på omgörningen, så kan vi bli ännu bättre.

Nu stundar julledighet och förhoppningsvis lite lugn och värme för oss alla. Njut av den tiden.

God jul och gott nytt år.