Gå direkt till textinnehållet
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

Flera frågetecken vid återgången till kontoret

Ledare "För yrkesgrupper som kassapersonal och vissa rådgivare, har det ju aldrig varit något alternativ att arbeta hemma. Ska den orättvisan bestå?"

Den efterlängtade semestern är slut för de flesta av oss, och vi är nästan tillbaka till det normala. Pandemin klingar sakta av, och precis när jag skriver denna ledare kommer nyheten att de kvarvarande restriktionerna hävs 29 september. Då kan vi alla umgås som vanligt, bara vi är noga med att stanna hemma vid symptom, undvika trängsel och tvätta händerna.

Vilken lycka!

Vaccinationsgraden räckte, trots de stundtals högljudda protesterna mot vaccineringen, klokskapen verkar ha vunnit. Men vaccineringen måste förstås fortsätta.

Fortfarande finns frågan om hur återgången till arbetet kommer att se ut. Ska de som inte vaccinerar sig omplaceras, eller fortsätta jobba hemma? Eller blir det andra specialregler? Och kommer vi gå tillbaka och jobba på våra kontor som vanligt, eller fortsätta arbeta hemma?

Men snart kommer mötena att bli fysiska igen och när normaliteten är att vara på jobbet så kan det mycket väl bli så att hemarbetet inte blir så smidigt längre.

Det har spekulerats mycket om att pandemin för alltid ändrat vårt arbetssätt. Framförallt är det många som funnit distansarbetet bekvämare och vill fortsätta med det. Med hemarbetet slipper man arbetsresor och kan planera sin tid mer själv, för att nämna några positiva saker.

Men snart kommer mötena att bli fysiska igen och när normaliteten är att vara på jobbet så kan det mycket väl bli så att hemarbetet inte blir så smidigt längre. För yrkesgrupper som kassapersonal och vissa rådgivare, har det ju aldrig varit något alternativ att arbeta hemma. Ska den orättvisan bestå?

Arbetsmiljöverket presenterade en rapport i början på september som visar att 43 procent av de banktjänstemän och redovisningsekonomer som svarat på enkäten har varit frånvarande på grund av arbetet under 2020. Det är inte långsökt att sätta det i samband med pandemin. Samtidigt har branschen som helhet haft en relativt låg arbetsrelaterad frånvaro.

Allt blir kanske inte lättare när restriktionerna släpps, nen att längtan efter fysiska möten är stor, är helt klart. Jag känner till arbetsplatser som bara några minuter efter beskedet om att restriktionerna släppts, fick alla sina konferensutrymmen full­bokade.  Det finns en stark vilja att åter ses i verkliga livet.

***

Finansbranschen och investerare lämnar fossila bränslen och satsar i gröna projekt. Riktningen är tydlig. Bloomberg tror på en tipping point 2021 och många stora investerare går i bräschen för att skapa äkta klimatförändring,

Och bankvärlden får allt positivare omdömen för sina strategier och sitt agerande. I till exempel Fair Finance guide som i början av sommaren rapporterade om de förbättringar som har gjorts. 2014 uppfyllde bankerna 22 procent av kraven, i dag är de uppe i 62 procent!

Guiden tar också upp att bankerna minskat sitt stöd till klimatskadlig verksamhet och ökat stödet till förnybar energi och miljöteknik. Såväl Handelsbanken som Swedbank och SEB har i princip slutat investera i fossilbolag som saknar omställningsmål i enlighet med Parisavtalet och alla storbanker har gjort utfästelser om att vara helt klimatneutrala senast 2050, vissa tidigare än så. Till det kan läggas att gröna obligationer och gröna lån börjat bli lönsamma.

Efter en sommar av extrem­väder över hela världen, med bland annat skyfall i Gävle, känns det bra att branschen så tydligt går åt rätt håll. Enligt tunga investerare krävs nu skarpa politiska beslut om till exempel koldioxidskatt för att sätta ytterligare skjuts på utvecklingen. Jag hoppas att även det är på gång.

26 oktober samlar Finansliv de mest intressanta i branschen för att prata om hållbarhet. Välkomna.