Fondavgifterna sjunker i Europa
Fondavgifterna sjunker i hela Europa och Sverige har några av de lägsta avgifterna. Det visar en ny kartläggning av Morningstar.

Fondavgifterna sjunker i Europa

Fondavgifterna sjunker i hela Europa och Sverige har några av de lägsta avgifterna. Det visar en ny kartläggning av Morningstar.

Sparare i svenska aktiefonder betalar i genomsnitt de tredje lägsta avgifterna i Europa, efter Schweiz och Nederländerna. Morningstars kartläggning omfattar 21 länder och visar kostnaden utifrån vilket land fonden har sin hemvist, inte i vilket land fonden har sålts.

Morningstars rapport visar att den genomsnittliga kapitalviktade årliga avgiften för en svensk aktiefond är 0,94 procent, en sänkning jämfört med 1,09 procent i Morningstars förra studie 2013. Snittet för aktiefonder i Europa är 1,27 procent, en sänkning från 1,43 procent för tre år sedan. Kapitalviktad innebär att snittavgiften avspeglar hur spararna faktiskt har placerat sina pengar.

En trend under de senare åren är att spararna i hög utsträckning väljer indexfonder, som generellt har en lägre avgift eftersom de förvaltas passivt. I dag uppgår ungefär 13 procent av den svenska fondförmögenheten i aktiefonder av indexfonder, enligt Fondbolagens förening, och många nya indexfonder har startat.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

publicerad
19 augusti 2016
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram