Gå direkt till textinnehållet
Susanne Axelsson, Resurs Bank. Foto: Lars Jansson.

Fortsätter klättra i samma bolag

Min karriär Susanne Axelsson har gjort karriär i ett och samma bolag. I dag har hon jobbat på Resurs Bank i 20 år och känner fortfarande att hon utvecklas.

Hur kan du jobba på samma företag så länge?

Den frågan får Susanne Axelsson ganska ofta. Och visst har hon frågat sig själv samma sak. Vid ett antal tillfällen genom åren har hon tänkt att nu är det nog dags att ta steget och byta arbetsplats.

– Men sen händer det något nytt i företaget, och då tänker jag att det här vill jag också vara med om.

Susanne Axelsson började på Resurs Bank 1999. Hon läste ekonomi på gymnasiet men visste liksom många unga inte riktigt vad hon ville jobba med. Efter studenten tog hon ett jobb inom distribution och varvade det med resor.

Hon hade tänkt plugga vidare. Men så fick hon syn på en annons från Resurs. De sökte en handläggare till sin kundservice. Susanne Axelsson tänkte att det var en bra möjlighet att få kombinera sin ekonomiutbildning med lusten att få jobba med människor, så hon sökte.

– Jag fick jobbet, och läste aldrig vidare.

Hon jobbade som handläggare i två år. Sedan fick Resurs sitt banktillstånd och startade upp en inlåningsverksamhet. Susanne Axelsson fick frågan om hon ville vara med och bygga upp bankens Backoffice-avdelning.

– Det var en jätterolig tid. Jag hade under min tid som handläggare insett att jag älskade att jobba med administration. Det gick snabbt att bygga upp Backoffice, vi är ganska snabba på Resurs. Det är delvis därför jag gillar att jobba här.

Resurs Bank var nöjda med hennes insats. Efter en tids föräldraledighet blev Susanne Axelsson befordrad till teamledare för 15 personer. Hon trivdes med rollen, men det var en utmaning att bli chef över sina tidigare kolleger.

– Det blev inte lika naturligt längre att vara med i alla samtal på fikarasterna.

Den första chefsrollen var svårast, tycker Susanne Axelsson. Efter det har det blivit enklare. För det har blivit ett antal befordringar genom åren.

Bara ett par år efter att hon blev teamledare erbjöds hon rollen som avdelningschef på Backoffice. Det innebar personalansvar för 25 anställda samt ansvar för utveckling och effektivisering av administrationen på Resurs Bank.

– Jag tänkte »ja!«. Men samtidigt ville jag inte jobba mer än 75 procent då jag hade små barn. Jag pratade med vår vd som inte tyckte det var något problem alls. Det är insatsen som räknas, inte timmarna, sa han.

Stödet från ledningen har bidragit till att Susanne Axelsson har stannat på Resurs Bank. Det, och att Resurs än i dag är ett snabbväxande företag som ändras mycket, gör att hon har haft möjlighet att prova på en mängd olika tjänster.

I dag är hon chef för Payments & Products, vilket innebär att hon ansvarar för infrastrukturen kring bankens system för in- och utbetalningar, samt systemunderhåll av bankprodukterna.

Sen har jag växt med min uppgift, man blir inte bra chef över en natt.

Att bli chef har aldrig varit ett självändamål för Susanne Axelsson. Men samtidigt gillar hon att fatta beslut.

– Det föll sig nog ganska naturligt. Sen har jag växt med min uppgift, man blir inte bra chef över en natt.

Hon har gått flera utbildningar i ledarskap, ekonomi och arbetsmiljö samt interna produktutbildningar för att lära sig de olika tjänsterna.

Men givetvis kommer inte befordringar av sig själva. Susanne Axelsson har jobbat hårt för att visa vad hon kan.

– Man måste leverera, och ha rätt attityd och drivkraft.

Hur länge kommer hon då att stanna kvar på Resurs Bank? Det har Susanne Axelsson inget svar på. Men än så länge finns inga planer på att lämna.

– Jag älskar mitt företag, och just nu trivs jag extremt bra. Så länge jag gör det och lär mig nya saker så är jag kvar.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord