Gå direkt till textinnehållet
Min karriär Tuva Palm. Foto: Oskar Omne

»Jag ville vinna Nobelpriset«

Karriär Hon är en av de hetaste profilerna inom fintech och har nått stora framgångar både på storbolag och startuper. Tuva Palm har alltid siktat högt.

Tuva Palm är både teknisk chef (CTO) och produktchef (CPO) på Nordnet. Två roller som i vanliga fall kräver var sin heltidstjänst. Så var det även på Nordnet innan hon anställdes.

– Jag brukar bunta ihop rollerna och säga att jag är ytterst ansvarig för den digitala kundupplevelsen, att alla system är uppe och rullar, att de är snabba, att vi har snygg design, ett lättförståeligt gränssnitt, och att vi erbjuder det som kunden vill ha.

Tuva Palms karriärtips

• Hitta något du tycker är kul. En karriär är inget självändamål. Och även om du vill göra karriär så måste du jobba väldigt hårt, och då behöver du tycka att det är kul.

• Kom ihåg att livet är långt, man behöver inte göra allt samtidigt. Du behöver inte göra karriär när du är 30, om du till exempel har familj.

Förutom sina roller på Nordnet sitter Tuva Palm också i styrelserna för spelsajten Leovegas, den mobila banktjänsten Lunar Way och det digitala registreringsbolaget Regily.

– Det är jätteroligt, och det ger mig mycket inspiration. Ibland blir det lite tajt om tid, men det är ändå värt det.

Hon är van vid att jobba mycket. När Tuva Palm arbetade på it-bolaget Appeal Software Solutions reste hon till USA en gång i veckan. I Sverige jobbade hon heltid på dagarna och hade telefonmöten varje kväll, eftersom hennes chef satt i Silicon Valley. Så såg hennes vardag ut i över tolv år.

– Till slut sa jag att jag måste få ledigt på fredagskvällar i alla fall. Jag fattade inte då att så här behöver det faktiskt inte vara.

Jag hade storslagna planer – jag skulle bli vd på Ericsson eller vinna Nobelpriset.

Tuva Palm har alltid haft höga ambitioner. När hon pluggade på KTH ville hon läsa den svåraste utbildningen som fanns – och vara bäst.

– Jag var nog en lite jobbig typ. Jag hade storslagna planer – jag skulle bli vd på Ericsson eller vinna Nobelpriset. När jag började jobba mattades de planerna av något, säger hon och ler.

Hon hade lätt för matematik och fysik. Men i slutändan blev det inte teknisk fysik hon läste (som ansågs vara svårast på KTH) utan datateknik, eftersom hon tyckte det gav en bredare bas.

Ganska snart efter utbildningen blev Tuva Palm rekryterad till startup-bolaget Appeal Software Solutions. De gjorde en teknisk komponent med hjälp av det då nya programmeringsspråket java. Tekniken var tänkt för spel, men Appeal insåg snart att den med vissa förändringar gick att använda till att bygga stora finansiella system.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Appeal köptes upp av amerikanska BEA Systems (som senare blev uppköpt av mjukvarujätten Oracle). På BEA Systems blev Tuva Palm product manager, en titel som inte var särskilt omtalad i Sverige men högt aktad i USA. Steve Jobs var till exempel product manager på Apple.

Så här i efterhand beskriver hon det som sitt viktigaste karriärsteg.

– På pappret kanske det inte såg så spännande ut, men det lade grunden för allt annat.

–  Där fick jag lära mig ett helt nytt hantverk, hur man sammanfogar innovation, affär och kundens behov.

Jag hade nog kunnat bli vad som helst inom tech.

I dag är hon en av de största profilerna på den svenska fintechmarknaden med sin erfarenhet från både Klarna och nu Nordnet. Men det var inte givet att hon skulle jobba inom just finansbranschen.

– Jag hade nog kunnat bli vad som helst inom tech. Men jag ville ha ett problem som var komplext nog, och det hade finansbranschen. Dessutom är det lätt att hitta jobb eftersom det finns så många dåliga tekniska produkter i branschen. De ligger långt efter.

Det beror enligt Tuva Palm dels på att finansbranschen är så hårt reglerad, och dels på att de flesta banker har gamla system som är svåra att förändra.

Av det skälet trivs hon bäst på startupbolag. Men hon vill inte helt stängda dörren till storbankerna.

– Jag skulle aldrig kunna bara acceptera den miljön, jag skulle inte klara av att jobba så trögrörligt. Men om man fick förändra miljön, då är det en annan femma.

Om hon blickar framåt är det dock snarare eget bolag hon ser framför sig. Tuva Palm har alltid drömt om att bli entreprenör.

– Redan på KTH hade jag sådana idéer, men av någon anledning har jag aldrig vågat ta steget. Kanske gör jag det om fem år.

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst