på jobbet
”Vägen till drömjobbet är inte spikrak”
Maria Landeborn, Skandia. Foto: Pi Frisk

”Vägen till drömjobbet är inte spikrak”

karriär Våga prova på ett antal olika roller i branschen för att hitta rätt, säger Maria Landeborn, sparekonom i Skandia.

Maria Landeborns tre tips för ett bättre sparande

– Ju tidigare du börjar spara desto bättre. Ränta på ränta-effekten gör stordåd över tid.
– Välj en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Då får du automatiskt ett långsiktigt sparande utöver lönen.
– Starta ett privat månadssparande i aktiefonder och låt det rulla på, år efter år.

Hennes börsintresse och examen i finansiering banade väg för det första jobbet i finansbranschen. Nu är Maria Landeborn ansiktet utåt i sparandefrågor på en av Sveriges mest etablerade kapitalförvaltare, Skandia.

– Jag jobbar med det jag tycker är intressant professionellt, men som även intresserar mig privat. Det tror jag är en bra förutsättning för att lyckas i yrkeslivet, säger Maria Landeborn.

Under studietiden handlade hon aktier både via Nordnet och Avanza, och efter sin magisterutbildning i finansiering på Stockholms Universitet fick hon jobb i kundtjänst på Nordnet. Detta var våren 2005. Arbetsmarknaden var fortfarande sval efter IT-bubblan några år tidigare, många gick arbetslösa och konkurrensen om jobben var hård. Utan kontakter och tidigare erfarenhet kan vägen fram till det första jobbet vara snårig. För att sticka ut tror Maria att den personliga kontakten och engagemanget är viktigt.

– Man ska inte vara rädd för att ligga på, mejla och ringa. En person med ett genuint intresse som kan tala om varför han eller hon är intresserad av företaget och tjänsten kommer att ligga bättre till än någon som bara postar sitt CV, säger hon.

Det är också viktigt att komma ihåg att vägen till drömjobbet inte behöver vara spikrak, säger Maria. Hon har själv ingen kommunikationsutbildning, men arbetar ändå med de frågorna i dag. Hon tipsar att testa på ett antal olika jobb i branschen, framför allt i början av karriären.

– Jag tror det är bra att samla på sig erfarenhet, inte minst för att ta reda på vad man gillar. Kanske visar sig en roll man inte hade tänkt sig från början vara både det som var roligast och det man är bäst på, säger hon.

Efter ett par månader i kundtjänsten hoppade Maria Landeborn över till Nordnets mäklarbord. Inledningsvis handlade hon med aktier men blev allt mer specialiserad på derivat, erfarenheter som skulle visa sig viktiga i hennes kommande utmaningar.

Efter Nordnet började hon på den brittiska derivatmäklaren CMC Markets. Där stannade hon i fem år och blev så småningom Sverigekontorets talesperson i frågor som rörde marknad och handel.

Nästa steg var en tjänst som privatekonom på SBAB som var på väg att bli bank. Där blev det ett tydligare fokus på kommunikationen kring sparande. Efter nästan tre år på SBAB blev Maria kontaktad för tjänsten som sparekonom på Skandia. Det var en roll som var mer placeringsinriktad än jobbet på SBAB.

– Det kändes som helt rätt steg eftersom placeringar är mitt huvudintresse och det jag vill jobba med, säger hon.

Jobbet som sparekonom innebär exempelvis att ha koll på hur konjunkturen utvecklas, vad som händer på aktie- och räntemarknaden och hur centralbankerna agerar. Tricket är sedan att koka ned det till konkreta spar- och placeringstips.

– Mitt mål är att på ett begripligt sätt förklara hur olika ekonomiska händelser påverkar våra sparpengar. Om Riksbanken exempelvis höjer eller sänker räntan, hur ska man tänka som sparare då, säger hon.

Utmaningen är att många tycker att ekonomi både är tråkigt och svårt att förstå. Nyckeln är att uttrycka sig enkelt, att förklara hur delarna hänger ihop och varför sparande är viktigt.

– Ett sparande, oavsett om det är till en buffert, första bostaden eller till pensionen, skapar frihet och trygghet i livet. Jag vill gärna få fler människor att se det, säger hon.

En stor del av arbetet handlar om extern kommunikation mot kunder och allmänhet via marknadsbrev, bloggar och sociala medier samt att vara tillgänglig för journalister. Men det innebär också mycket internt arbete där hon träffar rådgivare för att berätta om vad kapitalförvaltningen gör och hur bolaget ser på marknaderna.

För en givande och utvecklande karriär tipsar Maria Landeborn att inte bara titta på de ekonomiska aspekterna eller vad som förväntas av omgivningen. Det viktigaste är att försöka sikta in sig på det som är roligt och det som man brinner för.

– Då tror jag att man kommer allra mest till sin rätt. Det kommer alltid att vara roligt att gå till jobbet och det blir också betydligt lättare att göra ett bra jobb, säger hon.

publicerad
4 januari 2018
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv #9, hos våra prenumeranter på fredag ⭐️
Nästa vecka är det dags för #finanslivsfrukost om #vettochetikett och det finns några platser kvar! Boka på Finansliv.se(länk i bio) ☕️
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram