Gå direkt till textinnehållet

Förvaltare splittrade över marknadsutsikterna

Fondbolagens förenings aktuella barometer visar att förvaltare har en splittrad syn över marknadsutsikterna i dagsläget på grund av kriget i Ukraina. Men lejonparten är positiva till börsutvecklingen på längre sikt.

Totalt har 22 fondförvaltare och experter mellan 18 och 28 februari svarat på frågor om hur de bedömer marknadsutsikterna och Stockholmsbörsens utveckling på kort och längre sikt. Vissa förvaltare hann skicka in sina svar innan kriget bröt ut medan andra svarade därefter.

Förvaltarbarometern backar med en enhet det första kvartalet 2022, men håller sig fortsatt på en positiv nivå med ett sammanlagt index på 60. Vid ett värde över 50 är fler positiva än negativa och den maximala nivån ligger på 100.

Endast 6 av 22 förvaltare bedömer marknadsutsikterna i ekonomin som positiva i dagsläget. Enligt en förvaltare som deltar i Förvaltarbarometern är läget väldigt osäkert på kort sikt.

–Rysslands invasion av Ukraina skapar så pass många frågor med osäkert utfall att vi kan säga väldigt lite om var börsen kommer stå om ett halvår. Vi utgår från ett mer snabbfotat perspektiv och konstaterar att de negativa konsekvenserna av kriget lär fortsätta hopa sig i närtid och ta ett tag för börsen och analytiker att smälta. Under den perioden ser vi det som troligt att marknaden fortsätter nedåt och har därför sen tidigare minskat aktievikten i våra portföljer, säger Simon Tarvainen, förvaltare och partner Strand Kapitalförvaltning i ett pressmeddelande från Fondbolagens förening.

Flera förvaltare är positiva på ett till två års sikt. Här svarar 16 av 22 förvaltare att marknadsutsikterna kommer att vara bättre, jämfört med hur de är i dagsläget.

–Med ett perspektiv på ett till två års sikt ser vi hyfsad uppsida redan från dagens nivåer. Många aktier har definitivt kommit ned till nivåer som kommer visa sig vara långsiktigt försvarbara givet de flesta scenarion som vi kan räkna med att börsen och bolagen ställs inför, säger Simon Tarvainen.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord