Gå direkt till textinnehållet

Fondförvaltaren tror på banker med lokal kännedom

"Investerare är livrädda för smittoeffekter efter problemen i det ryska bankväsendet. Vår bedömning är fortsatt att banker med god lokal kännedom, nöjda kunder och stabil kreditkvalitet är långsiktiga vinnare", säger hedgefondförvaltaren Christoffer Ahnemark.

Aktiehedgefonden Origo Quest 1 är inriktad på aktiva småbolagsinvesteringar runtom i Norden och har både långa och korta positioner i portföljen. Christoffer Ahnemark är fondförvaltare på Origo Fonder och sedan årsskiftet har fonden tappat omkring 4,3 procent, medan Stockholmsbörsen fallit mer.

Vad är er syn på kriget i Ukraina?

-Det är en mycket oroväckande utveckling i vår närhet. Det humanitära lidandet går inte att sätta ord på. I vår portfölj har vi sjukvårdsbolaget Medicover som är verksamma i bland annat Polen och Ukraina. Kriget kommer väldigt nära när vi får höra deras berättelser. Just nu hjälper bolaget sin ukrainska personal och andra behövande i den pågående krisen, det är ett helt nytt läge i Europa.

Enligt Christoffer Ahnemark har det pågående kriget i Ukraina, sanktioner mot Ryssland och skenande energipriser fört med sig rekordstor ekonomisk osäkerhet samtidigt som den galopperande inflationen riskerar att bita sig fast. Börsen har redan prisat in mycket elände och som alltid gäller det att veta vad man äger och varför.

Hur påverkas banksektorn av utvecklingen? 

-Med stigande räntor var banksektorn den solklara vinnaren för några månader sedan i Europa och USA. Nu är investerare livrädda för smittoeffekter efter problemen i det ryska bankväsendet. Vår bedömning är fortsatt att banker med god lokal kännedom, nöjda kunder och stabil kreditkvalitet är långsiktiga vinnare.

Hur resonerar ni framåt under rådande omständigheter? 

  –För att navigera i den här miljön krävs riskmedvetenhet. Det är många risker som uppenbarar sig nu och orsakssambanden är inte alltid lätta att följa. Det gäller att vara ödmjuk inför det rådande omvärldsläget, mycket kan förändras på kort tid. Sunt förnuft räcker en bra bit.

-Det brukar sägas att en riktig investerare springer mot kriser och inte därifrån. Det ligger en del i det talesättet. När det sker breda börsfall och allt säljs av och marknaden är skoningslös, bör man lyfta blicken och försöka titta nyktert på situationen. Krigets fasor lämnar ingen oberörd, men om man kan hålla sig från att bli emotionellt påverkad finns det stora möjligheter till bra investeringar.

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord