Gå direkt till textinnehållet
Jakob König, Fair Finance Guide. Foto: Oskar Omne

Fossilbolag svartlistas mest i finansbranschen

Det ska bli lättare att se vilka bolag och branscher som bojkottas i finansbranschen av hållbarhetsskäl. Det menar Fair Finance Guide som har sammanställt svartlistningar från banker och pensionsbolag i en ny databas.

Under onsdagen lanserades en databas som ska visa vilka bolag och branscher som bojkottas av banker och pensionsbolag baserat på hållbarhetsskäl. Bakom listan står Fair Finance Guide och åtta andra samhällscivilsorganisationer i USA och Europa.

Totalt har svartlistningar från 87 investerare i 16 länder samlats i databasen, där bland annat de svenska storbankerna och några av de större pensionsfonderna i Sverige finns med.

Runt var tredje bolag som svartlistas i Sverige är ett fossilbolag, visar databasen. Den näst mest bojkottade kategorin, 15 procent, är bolag med kopplingar till kontroversiella vapentyper som kärnvapen och klustervapen.

Jakob König är projektledare för Fair Finance Guide på Sveriges Konsumenter.

– Att fossilbolag toppar listan visar att konsumenttrycket haft effekt. Det är väldigt många som oroas av klimatkrisen och vill ha ett fossilfritt sparande i dag, säger han.

I Sverige sticker Swedbank, Danske Bank och Storebrand/SPP ut och har bojkottat flest bolag, med runt 1 000 vardera. På SEB, Handelsbanken och Nordea är svartlistningarna färre. Nordea har bojkottat runt 300 bolag och på SEB och Handelsbanken är 73 bolag respektive 70 bolag svartlistade. Det finns också banker och pensionsfonder som väljer att inte publicera några namn alls, enligt Jakob König.

Han konstaterar även att Handelsbanken, SEB och Swedbank inte längre investerar i fossilbolag, bortsett från vissa undantag för bolag som bedöms ställa om sin verksamhet i linje med klimatmålen.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord