Gå direkt till textinnehållet
Foto: Petter Cohen

Från hockeyrinken till lokalbanken

Min karriär Efter mer än 20 år med hockeyn som största intresse och yrke skiftade Henrik Nordfeldt spår och valde bankvärlden som ny karriär.

Idrott, och särskilt ishockey, var Henrik Nordfeldts stora intresse när han var ung. Uppväxt utanför Fagersta började han tidigt spela i Fagersta AIK. Vid 16 års ålder blev det hockeygymnasium i Västerås och spel i juniorlaget där, och som 18-åring tog han plats i A-laget.

– Det visade sig att jag var ganska duktig och jag fick så småningom möjlighet att ha hockey som mitt jobb. Jag insåg att det var väldigt förmånligt att kunna jobba med det jag tycker är roligt, säger Henrik Nordfeldt.

Henrik Nordfeldt på Leksands Sparbank. Foto: Petter Cohen.

Efter en hockeykarriär som från Västerås gick via Linköping, Leksand, Österrike, Schweiz och Stockholm hamnade han till slut i Västerås igen, men nu tog karriären en annan riktning.

– När jag blev lite äldre insåg jag att hockeykarriären skulle ta slut en dag. Men jag ville fortsätta att jobba med något jag tycker är roligt.

Det var en lagkamrat i Djurgården som inspirerade honom att byta bana.

– Han hade börjat plugga på distans. Det hade nyligen blivit vanligare med distansundervisning och med internet på bussar så helt plötsligt blev det möjligt att kombinera studier med att vara hockeyspelare.

Han började läsa på distans och plockade kurser från ekonomprogrammet under tiden han spelade i Västerås under slutet av sin ishockeykarriär. Diverse skador och flera operationer av en höft gjorde att beslutet att sluta med ishockey kom naturligt.

Henrik Nordfeldts karriärtips:

• Satsa på något du tycker är roligt. Det bör vara drivkraften.

• Envishet är också bra. Allting går inte alltid på räls. Biter man i lite så brukar det lösa sig.

– Att plugga på distans funkade bra. Det är säkert ännu bättre förutsättningar för distansstudier i dag i och med att tekniken utvecklats.

Intresset för ekonomi hade han då haft under en längre tid.

– När jag hade gjort mina träningar så gick jag hem och tittade på börsen, på fonder, aktieutveckling och ekonomirapporter, det var det jag tyckte var kul att läsa om och lära mig om.

Senare förstod han att det inte bara vara det som ingick i ett arbete på bank.

– Men jag minns första gången jag satt i ett fondmöte på mitt första jobb, då satt jag och nästan log för mig själv och tänkte »Nu sitter jag här och får betalt för det här som jag tycker är roligt«.

Han säger att alla hockeyspelare säkert haft en dröm om att bli proffs i NHL, så även han.

Foto: Petter Cohen

– Men huvudsaken för mig var nog att jag tyckte det var roligt och sen blev det som det blev. Inom bank var det mer ett aktivt val, men det var fortfarande grundat i vad jag tycker är roligt.

Vägen till bankvärlden gick också via hockeyn. Kontorschefen på Handelsbanken i Västerås fick upp ögonen för honom i samband med att de träffats i ishockeysammanhang.

– Han gillade min profil och hade själv idrottsbakgrund, och att jag visade att jag ville någonting annat. Jag hade då ingen färdig examen, jag hade väl fått ihop två år av ekonomprogrammet. Men han tyckte att jag skulle passa bra och på den vägen kom jag in på Handelsbanken i Västerås.

I början av sin bankkarriär arbetade han främst som affärsrådgivare i en bred roll.

– Jag arbetade med privatkunder, företagskunder, placeringar och tjänstepensioner.

Nu har han tio års erfarenhet av bankvärlden. För tre år sedan flyttade han med sin familj från Västerås till Leksand och för två månader sedan började han jobba på Leksands Sparbank.

– Det var ett familjebeslut att flytta. Min fru kommer från Leksand, jag har spelat ishockey här och trivdes väldigt bra då. Det kändes bra, även om vi trivdes bra i Västerås också. Vi tyckte att vi var modiga.

På Leksands Sparbank arbetar Henrik Nordfeldt som ledare och är chef över en grupp.

– Jag har ju inte arbetat här så länge men det här är något jag känner för och vill utveckla. Jag tyckte det var dags för mig att dela med mig av vad jag kan och mina erfarenheter, både från idrotten och från de åren jag jobbat inom bank. Där jag är nu, det är där jag vill vara. Och att utveckla den biten, det ser jag fram emot.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord