finansliv
FTF lämnar Finansliv

FTF lämnar Finansliv

FTF kommer inte längre vara kvar som ägare till Finansliv. Efter årsskiftet blir Finansförbundet ensam ägare, samtidigt som produktionen av Finansliv outsourcas till tidningen Journalisten.

FTF och Finansförbundet har varit gemensamma ägare till Finansliv sedan tidningen startades 2010. Men nu väljer FTF att lämna tidningen.

– Vi är stolta över den tidning vi gjort tillsammans med Finansförbundet och Finanslivs redaktion. 2016 fick vi i uppdrag av kongressen att få FTF att växa. Det behöver vi göra för att värna den fackliga styrkan på lång sikt. Nu väljer vi att avsluta delägarskapet i Finansliv och påbörja en utredning om hur FTF:s medlemskommunikation kan spegla arbetslivet för våra medlemmar i försäkringsbranschen på ett ännu tydligare sätt, säger Andreas Westerius, kanslichef på FTF.

Det innebär att FTF:s medlemmar inte längre kommer att få Finansliv som en medlemsförmån efter årsskiftet. Däremot kan medlemmar och andra försäkringsanställda fortfarande prenumerera på tidningen, och Finansliv kommer även i fortsättningen att bevaka försäkringsbranschen.

Om FTF kommer att ge ut någon annan tidning eller inte kan förbundet inte svara på i dagsläget.

– Förbundsstyrelsen har tillsatt en utredning om hur FTF:s medlemskommunikation kan stärkas för att få förbundet att växa. Vi ser fram emot att berätta om resultatet av utredningen när den är klar, säger Andreas Westerius.

Hur ska ni se till att era medlemmar får en fri och oberoende rapportering om vad som sker i försäkringsbranschen framöver?

– Det får vi låta utredningen visa.

Från och med 2019 kommer alltså Finansförbundet att vara ensam ägare till Finansliv. Samtidigt outsourcas produktionen av tidningen samt personalen till Journalisten, som är Journalistförbundets tidning.

– Det gör vi för att vara mindre sårbara framöver. Vi är ett ganska litet fackförbund, och tyvärr sjunker medlemsantalet. Det är inte vår kärnverksamhet att göra tidning, och vi tror vi kan få ut mer av det här samarbetet, säger Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet.

Ny chefredaktör och vd blir Helena Giertta, som redan nu har tagit över de rollerna på konsultbasis. Hon tycker det är tråkigt att FTF väljer att lämna tidningen.

– Jag beklagar att FTF inte vill vara kvar, men jag är väldigt glad att Finansförbundet förstår betydelsen av journalistisk integritet. Långsiktigt kommer det här vara en bra uppgörelse som kommer att stärka journalistiken.

Outsourcing-avtalet sträcker sig i tre år, fram till och med år 2021. Vad som händer med tidningen därefter är ännu inte klart, men Finansförbundet tror inte att det blir några större förändringar.

– Vi vet inte hur finans- eller tidningsbranschen ser ut då, men vi ser inte några ändrade direktiv framför oss. Målet är att tidningen fortsätter vara en jättebra medlemsförmån med intressanta artiklar för de som jobbar i finansbranschen, säger Ulrika Boëthius.

Även hon beklagar att FTF väljer att lämna Finansliv.

– Det tycker vi är tråkigt. Men de måste få bestämma själva vad de vill göra. Det har varit ett bra samarbete under åren, och vi önskar dem lycka till i framtiden.

publicerad
23 maj 2018

Relaterad läsning

Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram