Fullsatt på FinTech Stockholm 2015
Igår gick 2015 års upplaga av FinTech Stockholm av stapeln, arrangerat av Finansliv och Breakit. Och intresset var större än någonsin - seminariesalen på Lundqvist och Lindqvist i Stockholm var fylld till sista plats. Engagemanget bland deltagarna var även det stort, med många frågor till talarna under dagen och ett flitigt twittrande som fick hashtaggen #fintechstockholm att trenda (även om det förstås inte gick att tävla med #Zlatan denna dag).
Under heldagen fick de 110 deltagarna lyssna till alla perspektiv inom fintechområdet, från stjärnorna på den svenska fintechhimlen till riskkapitalistbolagen som berättade hur de resonerar kring vilka start ups som är värda att investera i.
Att ämnet är glödhett illustreras av faktumet att riskkapitalinvesteringarna i fintech trefaldigades under 2014 till 107 miljarder kronor. Och techjättarna vill in i finans – Facebook har till exempel lanserat en swish-liknande tjänst där användare kan skicka pengar till sina kompisar via facebook messenger.
Trenden är att nu ska finans bli roligt, slog Olle Aronsson från Breakit fast i sin introduktion. Och det var en röd tråd genom företagens presentationer, oavsett målgruppernas ålder. Gamifiering, att hämta influenser från spelvärlden för att skapa motivation, är stort inom de nya företagen. Det kan handla om att visa sparmålet i bilder eller att använda ljud för att trigga.
– Det gäller att visualisera drömmen – får du en emotionell koppling till sparmålet är det större chans att du inte för tillbaka pengarna från sparkontot i slutet av månaden, säger Johan Ståhle på Dreams.
Företaget erbjuder, med Ålandsbanken i ryggen, en tjänst där kunden lätt skapar ett autogiro till sparande, till exempel dras automatiskt 30 kronor till sparande genom att kunden anger att man låtit bli att köpa en take away-kaffe på väg till jobbet.
Ett annat start up-bolag är Toborrow, vars affärsidé är peer to peer-lån, där privata investerare kopplas ihop med småföretag som behöver finansiering, men har svårt att få ett vanligt banklån. Företaget som lanserades för ett år sedan har i dag skapat finansiering för ett 50-tal bolag på sammanlagt 25 miljoner kronor.
– Privatpersoner har lånat ut allt från 100 kronor till en halv miljon. Vissa gör det för att de tycker det är väldigt roligt, andra bryr sig bara om avkastningen, och är aldrig med om den är mindre än 15 procent. Ytterligare andra tycker det är roligt att vara med och lösa problem, säger Sofie Lundström, medgrundare och vd på Toborrow.
Före detta finansministern Anders Borg, numera Kinnevik, gav sin syn på framtidens bank. Han skickade följande råd till de svenska storbankerna:
– Avsätt 100 miljoner kronor om året för att investera på techsidan. Satsa på ”spray and pray” – gå brett, gör misstag, men var den som snabbt lär sig det nya. Bland dem som gör det finns vinnarna.
Buzzword för dagen var annars blockchain, tekniken bakom bitcoin, som alla är överens om kommer vara oerhört betydelsefull framöver.
– Blockchain är absolut den viktigaste innovationen. Den kommer revolutionera allt där man gör transaktioner utan svåra värderingar, säger Anders Borg.
Text: Åsa Berner
Foto: Alexander Donka