Håll koll på din gruppförsäkring
Foto: IStock

Håll koll på din gruppförsäkring

De flesta har inkomstförsäkring via sitt fackförbund, men visste du att du kan få allt ifrån hemförsäkring till barnförsäkring via facket? Finansliv tipsar om vilka gruppförsäkringar som finns.

Villkoren skiljer sig åt

Finansförbundet har gruppförsäkringsavtal med Trygg-Hansa och FTF med Förenade Liv, samt med Folksam gällande hemförsäkring. Villkoren för de olika försäkringarna skiljer sig åt, läs mer om vad som gäller för dig hos respektive förbund.

Det kan vara lönsamt att kolla upp försäkringserbjudandena från ditt fackförbund. Ofta har förbunden gruppförsäkringar som är billigare än om du tecknar försäkring individuellt.

Både Finansförbundet och FTF erbjuder en mängd försäkringar till sina medlemmar, och ofta även till deras anhöriga.  Här är några exempel:

Livförsäkring

En livförsäkring ger dina anhöriga ersättning ifall du avlider. Det kan vara enbart i form av en engångssumma, eller inklusive efterlevandeskydd som betalas ut månadsvis. Summan som betalas ut varierar beroende på ålder hos försäkringstagaren och vilket belopp du valt att försäkra för. För nya medlemmar i FTF och Finansförbundet är livförsäkring gratis de tre första månaderna. Men tänk på att den upphör att gälla efter 65, även om du fortfarande är medlem.

Olycksfallsförsäkring

En olycksfallsförsäkring ger dig ersättning i händelse av en olycka, både för medicinsk invaliditet (bestående nedsättning av fysisk funktion) och för ekonomisk invaliditet (bestående nedsättning av arbetsförmågan) samt för vissa kostnader som kan uppstå i samband med olyckan som läkarvård, behandling och hjälpmedel. För nya medlemmar i FTF och Finansförbundet är olycksfallsförsäkring gratis de tre första månaderna.  Även denna försäkring upphör att gälla efter 65. Det går att teckna en särskild olycksfallsförsäkring för pensionärsmedlemmar i Finansförbundet.

Sjukförsäkring

Ger ersättning vid längre tids sjukdom fram till att du fyllt 65 år. Sjukförsäkringen kompletterar sjukpenningen från Försäkringskassan. Ska inte blandas ihop med den mer omdiskuterade sjukvårdsförsäkringen.

Sjukvårdsförsäkring

Ger tillgång till rådgivning, sjukvård och operation hos privata vårdgivare.

Privata sjukvårdsförsäkringar som arbetsgivaren betalar ska förmånsbeskattas från och med 1 juli 2018. Det har Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om i sina förhandlingar inför höstbudgeten. Detta gäller dock inte sjukvårdsförsäkringar via fackförbund.

Barnförsäkring

Både Finansförbundet och FTF erbjuder barnförsäkringar till sina medlemmar. Barnförsäkringen gäller tills medlemmens barn fyller 25 år, och täcker allt ifrån sjukdomar och olycksfall till tandskador och vård i hemmet. I barnförsäkringen ingår också en gravidförsäkring, från och med graviditetsvecka 10 för medlemmar i FTF och från och med vecka 22 för medlemmar i Finansförbundet.

Diagnos- eller händelseförsäkring

En försäkring som ger ersättning vid specifika sjukdomar, som till exempel alzheimer, vissa typer av cancer, hjärtinfarkt och stroke. Hos FTF kallas det för diagnosförsäkring, medan Finansförbundet kallar det för händelseförsäkring. Vilka sjukdomar som ersätts skiljer sig åt mellan förbunden.

Hemförsäkring

Medlemmar i FTF och Finansförbundet kan även teckna hemförsäkring via fackförbundet. Finansförbundets medlemmar kan också teckna bilförsäkring. Om du blir ofrivilligt arbetslös i mer än sex månader kan du få försäkringen gratis i upp till ett år. Det gäller även övriga gruppförsäkringar som tecknas via Finansförbundet.

publicerad
24 november 2017

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Vår fotograf @donkadoo fotar @evatrouin på Swedbank. Missa inte intervjun med henne i nästa nummer av Finansliv!
Filippa Bergin, ansvarig för stora kunder och affärsutveckling i Ekobanken, är en av talarna på Sustainable Finance den 28 mars.
I veckan kommer årets första nummer av #finansliv Innehåller bl.a. #lön #paytech #danskebank #fintech #nordea, krönika av @framtidsfeministen och mycket mer! Omslagsfoto: @oskaromne
En av talarna på Sustainable Finance den 28 mars är Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. @aisustcenter Glöm inte att boka dina biljetter på finansliv.se.
Ylva Lipkin är konstansvarig på SEB. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @ylvasundgren
Fredrik Hjorth är äventyrare och har tältat på SEB:s tak. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram