Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Semesterreglerna att ha koll på

Guide Sommaren är här och med den kommer semestertider. Men hur stor rätt har du att bestämma över din ledighet? Kan du tvingas avbryta din semester i förtid? Finansliv reder ut vad som gäller.

Du vill vara ledig under slutet av juli och början av augusti, men din chef tycker att du ska ta semester från midsommar istället och vara tillbaka på jobbet i slutet av juli. Känns det igen?

Det är inte alltid arbetsgivare och arbetstagare är överens om hur sommarsemestern ska förläggas. Som anställd har du rätt att önska vissa veckor, men i slutändan är det faktiskt arbetsgivaren som bestämmer när du får vara ledig. Däremot kan arbetsgivaren inte ge dig två veckor semester i början av sommaren och två i slutet. Du har rätt till minst fyra veckors sammanhängande ledighet någon gång under juni-augusti, om ni inte har avtalat fram andra regler på din arbetsplats.

Den enda gången arbetsgivare inte har rätt att bestämma över din semester är om du har sagt upp dig. Semester får inte läggas under uppsägningstid, om uppsägningstiden är kortare än sex månader.

Om du är nyanställd på en arbetsplats som saknar kollektivavtal kan det dröja ett år innan du har rätt till betald semester. Du har däremot alltid rätt att ta ut obetald ledighet. Men om din arbetsplats följer Finansförbundets kollektivavtal har du rätt till betald förskottssemester redan första anställningsåret. Så länge du jobbar kvar på företaget i minst fem år skrivs förskottssemestern av, men om du slutar tidigare kan arbetsgivaren dra det från din lön.

För dig som har ett sommarjobb inom finansbranschen där anställningen är kortare än tre månader kan du och din arbetsgivare komma överens om att du inte tar ut någon semester. Men arbetsgivaren kan inte kräva att du avsäger dig ledighet.

För dig som vill vara föräldra­ledig under sommaren gäller helt andra regler. Arbetsgivaren kan inte bestämma när du tar ut föräldraledighet, det väljer du helt själv. Så länge du har rätt till hel föräldrapenning och inte redan använt tre eller fler föräldraledighetsperioder under året kan du vara ledig när du vill. Kom bara ihåg att ansöka minst två månader i förväg.

Vad händer då om din arbetsgivare plötsligt ringer under semestern och säger att det är kris, du måste komma in och jobba?

Du som omfattas av Finansförbundets kollektivavtal med BAO behöver inte avbryta din semester om arbetsgivaren begär det. Du kan göra det om du vill, och har i så fall rätt till kompensation samt ersättning för eventuella resekostnader.

Men om du omfattas av Finansförbundets avtal med Svensk Handel eller jobbar på företag utan kollektivavtal måste du avbryta din semester ifall arbetsgivaren kallar in dig. Det ska då råda speciella omständigheter. Om du känner dig tveksam kring omständigheterna kan du kontakta en förtroendevald på arbetsplatsen och fråga. Men strunta aldrig i att dyka upp ifall du blir inkallad, det kan i värsta fall betraktas som arbetsvägran och vara grund för uppsägning.

Du kan också själv avbryta din semester, ifall du blir sjuk eller behöver vabba. Ring i så fall in till din arbetsgivare och meddela detta, så sparas dina semesterdagar. Arbetsgivaren har rätt att kräva ett läkarintyg om du blivit sjuk.

Den uppskjutna semestern har du rätt att ta ut i en sammanhängande följd senare, om inte du och din arbetsgivare kommit överens om något annat. Du har dock inte rätt att få dagarna i direkt anslutning till din pågående semester.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Du som är medlem i Finansförbundet har ingen skyldighet att vara tillgänglig under din semester, så länge du inte har beredskapstjänstgöring. Det gäller även de som avtalat bort sin övertidsersättning. Om du ändå behöver svara på mejl eller telefonsamtal under ledigheten ska du skriva upp det som arbetstid och få ersättning.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord