Många »småjobbar« under semestern
På jobbet Snart är det dags för semester för många bank- och försäkringsanställda. Men vad gäller egentligen under ledigheten? Hur tillgänglig måste du vara, och vad händer om du blir sjuk?
Sommaren är här och finansbranschen jobbar för fullt inför semestrarna. Enligt semesterlagen har anställda rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni-augusti, om inte annat avtalats fram i kollektivavtal.
För både bank- och försäkringsanställda gäller också fyra veckor under juni-augusti, men det går att komma överens med din arbetsgivare om annat om du inte vill ha semester under den här tiden.
Om ni inte kan komma överens är det dock arbetsgivaren som har sista ordet om när (under juni-augusti) din semester ska tas ut. Undantaget är om du har sagt upp dig. Arbetsgivare får inte lägga semester under uppsägningstid, om uppsägningstiden är kortare än sex månader.
Semesterlagen
Enligt den svenska semesterlagen (1977:480) har alla anställda rätt till 25 semesterdagar per år. Av dessa har man rätt till fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni – augusti, om inte annat avtalats fram i kollektivavtal. Anställda har rätt att vara med och planera när under perioden som semestern ska förläggas, men om det inte går att komma överens är det arbetsgivaren som bestämmer.
Du som vill vara föräldraledig har alltid rätt att ta ut ledigheten när du vill, så länge du har rätt till hel föräldrapenning och inte redan använt tre eller fler föräldraledighetsperioder under året. Kom bara ihåg att ansöka minst två månader i förväg.
Om du har en kortare anställning än tre månader kan du och din arbetsgivare komma överens om att du inte tar ut någon semester. Men annars går den inte att avtala bort, arbetsgivaren är skyldig att se till att du tar ut semester varje år. Om du inte tar ut alla dina semesterdagar sparas de till nästa år.
Om du är nyanställd har du kanske inte hunnit jobba ihop till betald semester än. Du måste nämligen jobba ett år för att kunna ta ut betald semester, om du inte har kollektivavtal. Men medlemmar i Finansförbundet och FTF kan ta ut förskottssemester redan första anställningsåret. Om du jobbar kvar på företaget i minst fem år skrivs förskottssemestern av, om du slutar tidigare kan arbetsgivaren dra det från din lön.
Om du blir sjuk under din semester har du rätt att avbryta den och ta ut semestern du missar en annan gång.
Du tjänar in semester även om du är föräldraledig eller sjuk, så länge du inte är sjukskriven mer än 180 dagar under året.
Om du däremot blir sjuk under din semester har du rätt att avbryta den och ta ut semestern du missar en annan gång. Samma sak gäller om du behöver vabba under semestern. Se därför alltid till att anmäla om du blir sjuk eller måste vabba under ledigheten.
Din arbetsgivare har rätt att kräva sjukintyg för perioden. Du har rätt att få ut semesterdagarna sammanhängande, men däremot inte i direkt anslutning till din pågående semester.
Även din arbetsgivare kan avbryta din semester. Om du inte har kollektivavtal kan arbetsgivaren kalla in dig under speciella omständigheter, och då är du skyldig att komma.
Samma sak gäller bankanställda som omfattas av Finansförbundets avtal med Svensk Handel. Du som omfattas av BAO-avtalet kan inte kallas in, däremot har arbetsgivaren rätt att fråga om du kan tänka dig att avbryta semestern i förtid.
Om du väljer att göra det har du rätt till kompensation och ersättning för resekostnader.
Varken medlemmar i Finansförbundet eller FTF har någon skyldighet att vara tillgängliga.
Många känner sig tvingade att hålla koll på telefonen och svara på akuta mejl under ledigheten.
Men varken medlemmar i Finansförbundet eller FTF har någon skyldighet att vara tillgängliga så länge de inte har beredskapstjänstgöring. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att verksamheten fungerar under sommaren, utan att de som är lediga behöver »småjobba«. Semestern är till för avkoppling och återhämtning. Om du ändå svarar på mejl eller samtal ska du skriva upp det som arbetstid och få ersättning för det. Det gäller även de som har förhandlat bort sin övertidsersättning för mer semester.