Gå direkt till textinnehållet

»Hållbara betalningar bara i startgroparna«

Fredrik Lindquist har arbetat med betalningar hela sin karriär på bland annat Swedbank, Entercard och Klarna. Sedan månadsskiftet är han ny Sverigechef på betaljätten Visa.

Berätta, vad fick dig att ta jobbet? 

– Möjligheten att vara med och driva utvecklingen på den svenska betalmarknaden lockar så klart. Visas kunskapsbas kopplat till att innovation är nyckeln till att vara relevant även i framtiden är en miljö som inspirerar. Jag ser fram emot att arbeta med såväl stora företag och banker som fintechs och mindre eller nya företag, vilket är i linje med min bakgrund och de typer av företag jag har jobbat med.

Utvecklingen inom betalningar går nu väldigt snabbt. Är det någon del av marknaden som du är extra intresserad av? 

– Om man tittar på särskilda områden tycker jag det finns mycket som är intressant med Tink och arbetet med Open Banking och betalningar. Det är också spännande att titta på den produktutveckling som sker kring mervärdestjänster. Jag är övertygad om att AI är en viktig del av betalindustrin och kommer skapa stort värde för både konsumenter och företag. Jag tror också att det finns mycket att göra kring köpupplevelsen inom e-handel och jag är säker på att det kommer bli en viktig del av mitt arbete.

Hur tror du att betalmarknaden kommer förändras den närmaste tiden? 

– Vi befinner oss i en snabb digitaliseringsfas där antalet kontaktlösa betalningar ökar. Människor vill att det ska vara enkelt att betala och efterfrågar samtidigt trygghet och säkerhet. En annan trend är att efterfrågan på hållbar konsumtion ökar. Här kan banker och företag göra det enklare för konsumenten att förstå sitt avtryck på exempelvis miljön i form av koldioxidutsläpp, men jag tror att det bara är början.

Nyligen kom betalningsutredningen om statens roll på betalmarknaden och om e-kronans framtid. Utredningen ger i sitt utlåtande tummen ned till riksdagen att gå vidare med en statlig e-krona, vad är din bild?

– Jag är positiv till nya initiativ och tekniska lösningar som syftar till att förbättra hur betalmarknaden fungerar. På Visa är vi med och driver utvecklingen och bistår även med analyser till våra kunder och partners. Då vi är en global aktör med en stark närvaro i Sverige, kan vi bidra med ett perspektiv att göra framtidens betalningar med digitala valutor ännu säkrare och mer användarvänliga.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord