Hållbarhet – så sköter sig fondförsäkringsbolagen
SEB och Nordea höjs till högsta betyg i Söderberg & Partners årliga utvärdering av fondförsäkringsbolagens hållbarhetsarbete. Handelsbanken sänker sig däremot och hamnar i år på bottennivån.

Hållbarhet – så sköter sig fondförsäkringsbolagen

SEB och Nordea höjs till högsta betyg i Söderberg & Partners årliga utvärdering av fondförsäkringsbolagens hållbarhetsarbete. Handelsbanken sänker sig däremot och hamnar i år på bottennivån.

Söderberg & Partners utvärderar i rapporten Hållbara fondförsäkringar hur fondförsäkringsbolagen använder pensionssparandet för att bidra till en mer hållbar värld. Bolagen får betyg inom fyra olika områden – hur de väljer fonder till sitt utbud, hållbarhet i fondurvalet, påverkansarbete, kommunikation och transparens. Betygen vägs sedan samman till ett.

I år får fem av bolagen grönt betyg, vilket är den högsta nivån. SPP, Skandia och Länsförsäkringar stannar kvar på nivån från förra året, men nykomlingar är SEB och Nordea som höjts från den tidigare gula nivån. SEB har ett bra påverkansarbete och Nordea har framförallt fått bra betyg tack vare fondplattformens utbud, skriver Söderberg & Partners analytiker Kajsa Brundin och Victoria Lidén.

AMF, Folksam, Swedbank och Danica ligger, liksom förra året på gul nivå. I år gör även Movestic dem sällskap, eftersom bolaget förbättrat sitt hållbarhetsarbete avsevärt och höjts upp från röd nivå.

Handelsbanken är ensamt om att sänka sitt hållbarhetsbetyg – banken halkar ner från gul till röd nivå. Där har de sällskap av Nordnet, Avanza och Brummer Life.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

publicerad
8 juni 2016
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram