Han vill få oss att byta jobb oftare
Claes Åberg, TRR Trygghetsrådet, vill få svenskarna att byta jobb oftare.

Han vill få oss att byta jobb oftare

Så många som 1,8 miljoner svenskar funderar på att byta jobb, men tvekar. Vanligaste orsakerna till att vilja byta jobb är utveckling, förändring, missnöje med lönen eller missnöje med chefen. Det framgår av en undersökning som TRR Trygghetsrådet låtit göra.

Jobbytartips:

  • Omvärldsbevaka. Vad händer i omvärlden, i min bransch och relaterade branscher? Hur ser den tekniska utvecklingen ut, nya system eller nya arbetssätt på gång in?
  • Sätt mål och utveckla din kompetens åt det håll du vill gå vidare. Gärna varje halvår.
  • Nätverka och knyt nya kontakter. Använd sociala medier både för att omvärldsspana och hitta nya kontakter som kan hjälpa dig att komma dit du vill.
  • Ta första steget själv! Vänta inte på att din chef ska anmäla dig till en kurs – agera själv och hitta nya vägar att lära dig. Intervjua kolleger, gå med och lär dig på plats, sök själv på nätet.

(Källa: TRR Trygghetsrådets bok ”Släpp taget”)

TRR uppmanar svenska folket att bli bättre på att karriärplanera, släppa taget och byta jobb oftare. Enligt dem är det ett större handikapp för att skaffa ett nytt jobb att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år.
– Det är främst genom möten med många uppsagda tjänstemän och deras vittnesmål som vi ser den här företeelsen. Vi har visserligen inget statistiskt underlag för detta, men deras berättelser bekräftas av signaler från rekryteringsföretagen, som oftare ratar personer som varit för länge på samma ställe till förmån för andra med erfarenhet från fler arbetsgivare.
– Även om det inte är helt accepterat att vara en hoppjerka så är det större risk att bli en stann-Anders, säger Claes Åberg, marknadschef på TRR.
De främsta skälen till att personer som velat byta jobb ändå inte har gjort det är att de trivs bra på jobbet, att det nuvarande jobbet passar bra utifrån familjeförhållanden och att man inte vill flytta.

Har Sverige sämre rörlighet på arbetsmarknaden än andra länder?
– Nej, det har vi inte, snarare en bra rörlighet i jämförelse. Men eftersom utvecklingen går så oerhört snabbt utifrån digitalisering, automatisering och globalisering behöver vi bli ännu bättre på att skapa förutsättningar för livslångt lärande och en rörligare arbetsmarknad, säger Claes Åberg.

Även från fackligt håll kan man bekräfta bilden att det är bra för karriären och lönen att byta jobb ofta. Men Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius skulle vilja att arbetsgivarna satte mer värde på sina befintliga anställda.
– Tyvärr så är det bästa sättet att höja sin lön att byta arbetsgivare. Inget är så bra för löneutvecklingen som att byta arbetsgivare ofta. Men vi hade önskat att arbetsgivarna hade ett mer långsiktigt perspektiv och i större utsträckning satsade på den befintliga personalens kompetensutveckling och löneutveckling. Det tror vi varit det mest lönsamma för båda parter i längden, säger hon.

Text: Åsa Berner

 

publicerad
11 juli 2016
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv #9, hos våra prenumeranter på fredag ⭐️
Nästa vecka är det dags för #finanslivsfrukost om #vettochetikett och det finns några platser kvar! Boka på Finansliv.se(länk i bio) ☕️
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram