Gå direkt till textinnehållet

Har jag rätt att gå en kurs?

FRÅGOR OCH SVAR Vad har jag egentligen för rättigheter gällande fortbildning? Förbundsjurist Henrik Cronier svarar på frågor om vad som gäller i Finansförbundets avtal.

Fråga:

Hej! Jag har kollat på några kurser jag skulle vilja gå, men vet inte riktigt hur jag ska lägga fram det för min chef. Det känns som jag sätter mina kolleger på pottkanten om jag är borta. Vad har jag egentligen för rättigheter gällande fortbildning?

Henrik Cronier svarar:
Hej, kompetensutveckling kan bestå av olika saker som gör att du utvecklas i ditt arbete eller mot en annan tjänst. Kompetensutveckling är en viktig del av anställningen. Det finns dock inte någon lagstiftning som ger dig rätt till kompetensutveckling. Om du arbetar på en arbetsplats med kollektiv­avtal, till exempel BAO- eller Svensk Handel-avtalet har du en avtalad rätt till kompetensutveckling som ser lite olika ut beroende på vilket avtalsområde du tillhör. Läs vidare på Finansförbundets webbsida för mer information om dina rättigheter.

Var inte orolig för att ta upp kompetensutvecklingsfrågan med din chef. Det görs förslagsvis i utvecklingssamtalet. Ett tips är att du förbereder dig med argument som talar för att du behöver just de kurser som du vill gå. Kompetensutveckling är en naturlig del av anställningen och arbetsgivaren ska se till att det finns möjlighet till kompetensutveckling. Känner du dig fortfarande osäker så kontakta dina förtroendevalda på arbetsplatsen eller medlemsservice på Finansförbundet.

Svaret gavs i september 2022.