Gå direkt till textinnehållet

Hård arbetsdag utan avtal

Mycket som vi i dag tar för givet i arbetslivet är frukterna av lång facklig kamp, som lett till en reglerad arbetsmarknad genom både avtal och lagstiftning. Undrar du hur tillvaron hade sett ut utan facket? Häng med på en annorlunda arbetsdag.Text: Åsa Berner Illustration: Karin Söderquist

05:30 Cecilia tittar hålögt in i skärmen. Senaste timmen har siffrorna dansat runt framför ögonen, omöjliga att få in i någon förståelig ordning. Efter gårdagskvällens sena jobb har hon fått ett par timmars sömn i soffan i fikarummet, men stressdrömmarna och det obekväma underlaget gjorde att hon gav upp redan vi 3-tiden och återvände till skrivbordet. Redovisningen ska ligga på chefens bord kl 9 och hon vet att det inte finns något alternativ till att inte bli klar, om hon vill ha ett jobb att komma tillbaka till i morgon.

Kvällsjobb och jobb på helgen är snarast standard. Den ständiga sömnbristen börjar bli ett problem, eftersom det aldrig finns möjlighet att ta igen tiden.

Mycket övertid får hon aldrig betalt för, hon skulle bara bli beskylld för att vara inkompetent om hon tog upp det. De brukar få en bonus i slutet av året när det varit extra mycket att göra, men det täcker inte på långa vägar den tid som hon tvingats jobba.

Därför händer detta inte dig: 

 • Arbetslagen från 1982, som kan kompletteras med avtalsregler.
 • Kollektivavtal i branschen reglerar övertid, övertidsersättning och arbetstidens förläggning. Avtal ger bank- och försäkringsanställda kortare arbetsvecka än 40 timmar.

07:00 Anna öppnar den tunga ekdörren till kontoret och skyndar snabbt förbi Cecilias rum. Kollegan ser trött ut konstaterar hon. Cecilia behöver i alla fall inte oroa sig för att bli av med jobbet för att hon är gravid, tänker Anna, som snabbt sneglar ner för att se om tröjan avslöjar för mycket. Det är bara två år hon har jobbat här och hon känner att hon inte fått visa riktigt än vad hon går för. När chefen ser hennes mage vet hon att han kommer granska hennes arbete hårdare. Hon vet att det var en annan kvinna som fick sparken för ett år sedan för att hon inte orkade med att hålla samma tempo som innan hon blev gravid.

Hennes tankar letar sig längre in i framtiden tills när barnet är fött. Och trots en ilning av förväntan, så finns där även oron för om jobbet ska finnas kvar för henne efter de två månaders obetalda ledighet hon kan få. Utan bidrag till resultatet flera månader i rad kan hon lätt hamna på listan över folk företaget vill bli av med.

Därför händer detta inte dig: 

 • Föräldraledighetslagen från 1974 ger bland annat rätt att vara föräldraledig och skyddar föräldrar från att missgynnas.
 • Kollektivavtal ger extra bidrag till föräldralediga, utöver ersättning från Försäkringskassan.

09:30 Bengt häller upp dagens första kopp kaffe. De har just fått förmånen att ta en kaffe eller te på arbetsgivarens bekostnad – det var en överraskning från chefen förra månaden. Självklart ska tiden skrivas upp och dras av från dagens inarbetade tid, allt annat vore otänkbart.

Bengt håller upp kannan mot Anna som går förbi, men hon tackar snabbt nej och skyndar vidare. Rörelsen med kannan skickar en strålande smärta genom armen på Bengt och han tvingas snabbt ta ner den. De senaste månaderna har smärtan i högerarmen och upp i axeln varit en ständig molande följeslagare.

Han tror att det är hans långa arbetsliv, statiskt sittande vid tangentbordet, som är boven. Men det finns ingen att fråga. Och vad finns det att göra? Om inte han kan utföra jobbet längre, finns det en massa unga arbetssökande som kan ta hans plats varje dag. Och hur skulle han betala hyran om han tvingades sjukskriva sig?

Därför händer detta inte dig: 

 • Arbetsmiljölagen, som bygger på tidigare lag och avtal, från 1977 reglerar arbetsgivarens skyldighet att erbjuda en god arbetsmiljö, skyddsombudens ställning och skyldigheten att ge den företagshälsovård som krävs i varje bransch.

12:00 Poff, poff, poff. Anders riktigt hör, som i en serieteckning, hur semesterdrömmarna med familjen går upp i rök. Han bävar för att komma hem med beskedet att ingen av veckorna i juli kommer betyda någon vattenlek med barnen för hans del. Hans semester på tre veckor måste tas ut i två omgångar, två veckor i början av juni och en vecka i slutet av augusti, annars går inte kontorets schema ihop, meddelade just chefen.

Men som relativt ny på kontoret vet han att det inte är någon mening att opponera sig, särskilt inte som det skulle innebära en strid mot såväl chefen som kollegerna.

Med de rykten som gått i huset det senaste halvåret, med ständigt sämre resultat och många möten bland cheferna, som med bistra miner synts diskutera bakom de stängda glasdörrarna in till stora konferensrummet, vill man inte vara den som sticker ut som jobbig på ens det minsta sätt.

Därför händer detta inte dig: 

 • Semesterlagen från 1977 gav oss fem veckors betald semester. Första lagen kom 1938 och gav rätten till två veckors semester. Alla har i dag även rätt till fyra veckors sammanhållen semester.
 • Kollektivavtal ger ytterligare semesterdagar.

14:30 Allas ansikten har liksom stelnat runt bordet. Det slitna uttrycket om att kunna höra en nål falla till golvet har aldrig passat så bra för någon av kollegerna, som samlats till stormöte med både närmaste chefen och högsta chefen.

Men det är ingen nål som faller mot marken i dag, i stället är det chefens ord som sticker i dem och får luften att plötsligt kännas tryckande. Visst, de hade som sagt anat att något var på gång, men det här beskedet hade ingen kunnat vänta sig.

”Det ekonomiska läget kräver uppoffringar” hade chefen sagt med en djup bekymmersrynka mellan ögonbrynen. Och offret kommer att göras på bred front i hela personalen.

Uppsägningar av tio personer kommer ske om en vecka, då kommer var och en att få besked genom en lapp i postfacket. Den som får lämna kommer kunna kvittera ut en månadslön och sedan gå på dagen. De som får stanna kvar kan räkna med sänkta löner.

Därför händer detta inte dig:

 • Lagen om anställningsskydd, LAS, kom 1974 och uppdaterades 1982.
 • Enligt kollektivavtalet går det inte att sänka en lön utan att ha en överenskommelse med facket.

16:00 Ingen känner för att gå dit, men av respekt och omtanke om en gammal arbetskamrat så rör de sig ändå bort till den nya fikahörnan. Tre prinsesstårtor har aldrig känts så malplacerade på en arbetsplats, men nu är det ändå avtackning av Bosse, som går i pension nästa månad.

Föremålet för firandet sitter i mitten av en av sofforna, och frågan är om inte han ser blekast ut av dem alla.

Marsipanen lyser grön och är precis så mjuk och söt som man kan önska. Som han längtat till den här dagen. Dagen då slitet skulle ge utdelning. Men i stället känner han sig tom i hela kroppen och det söta känns bara bittert. Det som skulle ge honom och hans fru trygghet under ålderns höst har ryckts bort rakt framför näsan på honom. Det är snart två timmar sen nu, då han och de andra på stormötet fick nyheten – pensionsfonden, en av de stora förmånerna på företaget, har tagits tillbaka.

Därför händer detta inte dig:

 • Tjänstepensionen är en ren avtalsfråga mellan parterna. Pensionsfrågan var en av de första fackliga frågorna som drevs hårt, inte minst inom bank. Genom att pengarna flyttas från företaget till pensionsbolag riskerar man inte att företaget tar tillbaka dem.

18:00 ”Nu får det vara nog!” Upprörda röster höjer sig över sorlet på kafét. Tolv av de anställda har mötts upp efter jobbet för att tala om det som skett. Dagens händelser är kulmen på en lång, lång tid av missnöje över arbetssituationen. Folk har fått sparken och tvingats gå på dagen, omorganisationer har avlöst varandra – allt utan någon som helst förvarning.

Kollegerna har även tidigare försökt att tala ihop sig för att tillsammans framföra sina åsikter till chefen. Men det föll inte i god jord. De två, Carina och Patrik, som förde gruppens talan, har i stället hamnat i onåd. Det märks tydligt på schemaläggning och i de senaste lönebeskeden.

Men nu har chefen gått för långt, det är de alla överens om. De måste hålla ihop och organisera en protest. Den här gången får de inte låta rädslan vinna över dem.

”Schh!” väser plötsligt Maria och nickar stelt mot ingången där chefen just kliver in och bort mot bröddisken för avhämtning. På väg ut upptäcker han skaran med kolleger och nickar misstänksamt åt deras håll, med en god aning om vad som just sagts kring borden.

Därför händer detta inte dig:

 • Lagen om förenings- och förhandlingsrätt kom 1936 och gav tjänstemän rätt att organisera sig på arbetsplatsen, utan att riskera uppsägning. Privatanställda tjänstemän, med bankanställda i spetsen, hade kämpat hårt för detta. Bland annat denna lag samt avtal ersattes 1976 av mbl, medbestämmandelagen.

06:00 Under natten har någon eller några kastat tomater på banken. Chefen får sina mockaskor förstörda när han trampar i sörjan. På porten sitter anslag om strejk.

Därför klarar chefen mockaskorna:

 • Genom att arbetsgivarna skriver under ett kollektivavtal med facket får de i gengäld fredsplikt, det vill säga att medarbetarna inte kommer att strejka under avtalstiden.

Fotnot: De olika lagarna kan helt eller i delar ha ersatts av kollektivavtal med bättre villkor. 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord