Gå direkt till textinnehållet
Klarnas kontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: Tor Johnsson

Hela klubbstyrelsen har lämnat Klarna

Samtliga åtta ledamöter som satt i Unionen-klubbens styrelse på Klarna vid tiden för strejkvarslet har slutat. Ingen av dem vill kommentera varför de inte längre är anställda, enligt Arbetsvärlden.

Vid årsskiftet trädde kollektivavtalet på Klarna i kraft, efter en turbulent höst med strejkvarsel och splittringar bland personalen. Det var Unionen som drev frågan om kollektivavtal på banken, men Klarna valde till slut att teckna avtal med Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia.

I februari 2024 skulle den nya Finansförbundetklubben bildas och den tidigare ledamoten i Unionens klubb, Jon-Artur Maddock-Holte, kandiderade till ordförande.

Enligt tidningen Arbetsvärlden jobbar Jon-Artur Maddock-Holte inte kvar på Klarna, inte heller de sju andra ledamöterna  i Unionens klubbstyrelse.  Arbetsvärlden har, direkt eller via ombud, varit i kontakt med samtliga åtta ledamöter som satt i Unionen-klubbens styrelse vid tiden för strejkvarslet. Alla uppger att de inte vill prata om hur de slutat. Ingen av dem vill heller kommentera hur det kommer sig att ingen i styrelsen längre har sina anställningar kvar. En av dem, den tidigare ordföranden Sen Kanner, svarar Arbetsvärlden att ”Jag kan förstå att det väcker frågor. Det är inget jag kan kommentera”.

Förklaringen till tystnaden finns enligt Arbetsvärlden i utköpsavtal som tecknats med anställda i många år istället för vanliga uppsägningar. Arbetsvärlden har sökt Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski men han vill inte ställa upp på intervju. Kommunikationschefen skickar istället ett allmänt uttalande.

”Klarna har tecknat kollektivavtal med BAO och Finansförbundet och Saco. Det är vi glada över. Vi ser det som väldigt positivt att ha kunnat träffa ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet, och som våra medarbetare är nöjda med. Vi har redan implementerat kollektivavtalet i vår organisation och lokala klubbar har bildats.”, skriver Joel Hedin i ett mejl till Arbetsvärlden.

De två kvarvarande Unionen-ledamöterna, däribland den tilltänkta ordföranden Jon-Artur Maddock-Holte, gick över till Finansförbundet. Finansförbundet uppger till Arbetsvärlden att ”deras inställning är att de båda lämnade Klarna i ”samförstånd och vänskaplighet” med företaget”.

I april valdes en ny styrelse i Finansförbundets klubb och till ordförande valdes Sara Yonadam.

 

 

 

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord