Hon bytte bransch efter trettio år
Astrid Steen lämnade chefsjobbet på Nordea för en helt ny karriär på Unicef.
Under juridikstudierna på Stockholms universitet drömde Astrid Steen om att jobba för FN. Trettio år senare lämnar hon chefsjobbet på Nordea för att bli affärsansvarig för filantropi, stora donationer och testamenten på Unicef Sverige. Men vägen dit var inte spikrak.
Efter studierna började Astrid Steen arbeta på deklarationsavdelningen på PK-banken.
Astrid Steens råd till den som vill ta nästa steg i karriären
• Våga ta steget!
• Har du bestämt dig – då finns det ingen anledning att vänta.
• Var inte för bekväm – det är lätt att blir kvar när jobbet är okej.
• Ta vara på tillfällen som dyker upp – du kommer inte att ångra dig.
– Jag jobbade på notariatavdelningen på PK-banken och tänkte att jag skulle vara kvar i två år. Det var i januari 1986 – sen blev jag kvar i trettio år inom bank och finans, säger hon.
Efter några år blev det flytt till Luxemburg och Private Banking. Där bytte hon till SEB, först i Luxemburg och sedan i Stockholm. När Kinneviksägda Banque Invik öppnade kontor i Stockholm 1996 var Astrid Steen med från början.
– Det var jätteroligt att starta en bank. Man fick börja från början med ett tomt skrivbord, ta in den första kunden, fixa IT-system och hitta samarbetspartners. Vi köpte in allt från fonder till kredithantering.
Efter fem år på Banque Invik blev hon rekryterad till Trevise Private Banking som sen fusionerade med Nordea. Astrid Steen följde med för att bygga upp nuvarande Nordea Private Banking som en av tre teamledare i Stockholm.
Hon arbetade de två sista åren fram till juni 2017 med stiftelser och kom då i kontakt med filantropi och Unicef.
Astrid Steen hade ganska länge funderat på att göra något annat, något mer meningsfullt och viktigt, när hon av en slump hittade annonsen där Unicef Sverige sökte en ansvarig för testamenten och stiftelser.
– Då tänkte jag – det där är ju min annons. Jobbet passar mig perfekt. Jag sökte och fick det.
Efter en ledig sommar började Astrid Steen på Unicef i september 2017. Ganska omgående blev ytterligare en tjänst ledig när den som var ansvarig för major donors, stora givare, sa upp sig. Astrid Steen tog över ansvarsområdet och de två tjänsterna slogs ihop.
– Det hör ihop. Jag har erfarenhet av målgruppen från banken och kan bidra med min erfarenhet. Jag talar med givaren om olika sätt att donera, du kan ge direkt eller bilda en stiftelse, skriva testamente, eller göra alla sakerna.
Sedan dess har hon varit på regionkontoret i Genève, gått en introduktionskurs och träffat medarbetare från hela världen. Plus utbytt erfarenheter med andra som jobbar med testamenten då svenska Unicef är mer inriktade på Världsföräldrar och enskilda gåvor.
– Jag är ganska ensam på Unicef Sverige om att jobba med stora givare, då är det bra att det finns ett internationellt nätverk. Jag trivs jättebra. Samtidigt är det två helt olika världar, bankvärlden jag kommer ifrån och där jag är nu, och jag håller fortfarande på och lär mig.
Mycket ansvar över både små och stora ting, från kaffemaskinen till miljondonationer.
Någon typisk dag på jobbet existerar inte. Arbetsuppgifterna är varierande och spänner över ett brett område.
– Det är både affärsutveckling och annat. En väldig blandning av arbetsuppgifter. Mycket ansvar över både små och stora ting, från kaffemaskinen till miljondonationer.
Den viktigaste uppgiften är den personliga relationen med de stora givarna, som vill veta hur det går med projekten de bidrar till, samt ordna resor för att besöka projekten och sprida Unicefs budskap. Men det är också mycket rapportering.
– Eftersom vi är en organisation där alla pengar kommer in från givare är det jättenoga med all rapportering, både internt och till Genève. Det tar en del tid men samtidigt är det jätteviktigt att vi har en glasklar redovisning.
Hon upplever att det är stor skillnad att arbeta i en idéburen organisation jämfört med en bank.
– Alla som jobbar här har samma värdegrund, man har med sig hjärtat. Det ger en annan dimension. Alla jobbar för barnen, helt enkelt.
Själv ångrar Astrid Steen att hon inte tog steget att byta bransch lite tidigare i karriären.
– Efter tre omorganisationer på ett år, blev det för mycket fokus på annat än businessen. Då var det helt enkelt dags att ta steget. AGNETHA JÖNSSON